In CHIDFEA,Empowerment,Microkrediet,Nieuws,Tusaidiane,Vrouwen

Armoede is de moeder van alle problemen

Armoede is de moeder van alle problemen.
Lees over het succes van de CHIDFEA vrouwen

Lydia Matovu stuurt een uitgebreid verslag.
Zij is contactpersoon en een van de oprichtsters van Chidfea in 2012. Met hun onderling microkredietfonds hebben zij zelf wezenlijke stappen voorwaarts gezet in het bestrijden van de armoede.
‘Onze vrouwengroep groeide van 10 alleenstaande moeders naar het huidige aantal van 50 actieve leden, die ieder een eigen kleine onderneming hebben.
De basis van ons succes zijn de trainingen van Tusaidiane, het werken in kleine groepjes van vijf vrouwen en de cruciale rol van onze gekozen groepsleidsters’,
vertelt Lydia

In vijftallen zijn ze gezamenlijk verantwoordelijk voor de aflossing van de persoonlijke lening van ieder lid van de groep. Er is onderlinge zorg en ook wederzijdse controle.

Ervaring is de beste leermeester
Wij komen eens per maand bijeen. Dan bespreken we aspecten van ondernemerschap als investeren, terugbetalen en sparen, en wisselen ook persoonlijke verhalen en problemen uit. Wij vragen ervaren groepsleden, getraind door Tusaidiane, anderen te helpen met het maken van business plannen en administratie.
Vorig jaar januari stopte de door Mirembe betaalde coaching. Sindsdien betalen zij zelf, voor zover zij dat nodig vinden, voor de begeleiding en trainingen. Op hun verzoek gaf Stichting Mirembe in 2018 CHIDFEA een lening om hun armslag te vergroten.
Dit stelde meer vrouwen in staat een groter krediet te nemen.

Succesverhaal
Lydia vertelt over een van hen: Christine Katushabe, een alleenstaande moeder van vijf kinderen. Dank zij de lening kon zij haar handel in houtskool uitbreiden van enkele zakken tot vijftig.
Lydia: ‘Zij lost haar leningen stipt af, betaalt de huur van haar werkplaats en zorgt voor haar gezin. Haar kinderen kunnen nu allemaal naar school. Christine bewaart nu haar geld op de bank en spaart bij CHIDFEA’

Een gezamenlijk doel
‘Armoede is de moeder van alle problemen. Ons gezamenlijk doel is onze vrouwen in staat te stellen hun eigen problemen het hoofd te bieden’.
Alle kansen worden benut om inkomens te vergroten. Zo bekostigt de groep training in ‘Urban Farming’. Eenmaal goed opgeleid kunnen zij alles in hun omgeving gebruiken om groenten in te telen: blikken, zakken, plastic containers, oude autobanden, etc. De oogst is voor de verkoop en om het gezinsdieet te verbeteren. Dit draagt allemaal bij aan betere toekomstperspectieven voor deze zelfbewuste vrouwen.
Vindingrijk en optimistisch werken zij vol vertrouwen samen aan betere leefomstandigheden.

‘CHIDFEA’s future looks great and promising!’ Aldus Lydia Matovu.

Lees hier het hele verslag van Lydia (Engels)

Sharifa Nabaweesi van Tusaidiane rapporteert over een werkbezoek aan CHIDFEA in november 2018. Dat leest u hier. (Engels)

Voor meer achtergrondinformatie over CHIDFEA kunt u hier verder lezen.