In Kamuli Childcare Nursery and Primary School,Nieuws,Onderwijs,Overige,Tusaidiane

De corona crisis brengt ook Kachica in Kamuli in de problemen

Scholen zijn gesloten, zaken zijn dicht, transport is stilgelegd, er ontstaan tekorten.

In het paasweekend, kwam van de Kachica school in Kamuli, een arm gebied tegen de grens met Tanzania, een verzoek om hulp om de leraren te kunnen doorbetalen en de meest kwetsbare kinderen en hun families te helpen met extra voeding.

Noodhulp
De kinderen moeten schoolmaaltijden missen. In dit gebied van vooral veehouders hebben de mensen weinig eigen landbouw-voorraad.  De prijzen van voedsel op de markt lopen hoog op door het stilliggend transport. Daardoor kan ook geen vee verhandeld worden. Veel mensen leven in een ‘hand – mond’ economie: de verdiensten van een dag werk gaan op aan eten.

De coördinatie van deze hulp verloopt via Sharifa Nabaweesi van Tusaidiane Uganda. De communicatie met het hoofd van de school, Godfrey Kalanzi,gaat via de lokale mobiele telefoon. Er is in Kamuli nog geen internet.

Het schoolbestuur en de vrouwengroep nemen ook hier het voortouw in de hulpverlening. Zij overleggen over een duurzaam en rechtvaardig plan van aanpak.
Lees HIER het verslag van hun overleg en de plannen.
Ze zijn meteen begonnen met de weinig beschikbare middelen.
Grotere telers van voedsel in de omgeving beloofden bij te dragen.
Godfrey Kalanzi: ’We geven uit de nieuwe waterput nu dagelijks 50 jerrycans water aan de dorpsgemeenschap om het handen wassen en de persoonlijke hygiëne aan te moedigen’

Stichting Mirembe wil hen graag helpen. De begroting bedroeg op 24 april € 12. 644. Hiermee kunnen wij het merendeel van de leraren twee maanden doorbetalen en aan de armste gezinnen aanvullend voedselhulp verstrekken.
Dat was begin april. Inmiddels zijn ze helemaal door hun eigen beperkte voorraden heen.
Op 1 mei komt een noodkreet van Kalanzi: ‘Ik ben ten einde raad. Mensen staan voor mijn huis en vragen om hulp. De kinderen zijn verzwakt van de honger en in onze gemeenschap zijn een viertal oudere mensen van uitputting overleden’.
Er is overigens in dit dorp nog een enkel geval van Corona.

Gelukkig konden we op die dag het startsein geven. Tusaidiane schiet het geld voor om het voedsel aan te kopen en organiseert het transport op zaterdag 2 mei.

Wilde Ganzen en Partin  helpen, dat betekent dat wij  €  6.322.- opbrengen.

Dit jaar was het de bedoeling om de Kachica school af te bouwen.
Helaas, door deze crisis ligt de verdere afbouw nu ook stil.
Met ondersteuning van Wilde Ganzen heeft het project al een flinke impuls gekregen.
lees daar hier meer over.

Lees verder over de Covid-19 noodhulp en hoe u kunt bijdragen.