In Kawempe Youth Centre,Nieuws,noodhulp,Onderwijs

Kawempe Youth Centre beweegt mee

Dankzij uw gulle giften tijdens de kerstactie 2020 kan Kawempe Youth Centre (KYC) haar medewerkers doorbetalen en zo open blijven.

Die steun is onontbeerlijk, het centrum kan door de coronacrisis nauwelijks nog inkomsten uit eigen activiteiten werven.

‘Als we niet uitkijken ontstaat er een verloren generatie kinderen!’
vertelt een bezorgde Esther Kyazike, directeur van KYC. ‘Het belang van het centrum is door de crisis alleen maar toegenomen. Scholen mogen nu mondjesmaat open, maar menige school heeft de lange lockdown niet overleefd. Andere scholen kunnen de verplichte hygiënemaatregelen niet financieren en mogen niet open. Bovendien kunnen veel ouders het schoolgeld niet betalen. Veel kinderen zitten dus nog steeds noodgedwongen thuis’.

KYC doet er alles aan om de jeugd te ondersteunen
Het centrum brengt boeken bij de kinderen thuis en traint leerkrachten om via hun mobiele telefoon met leerlingen contact te onderhouden en les te geven.
‘Onze brassband, is flink uitgebreid met kinderen die niet naar school gaan. De band biedt hen een doel, afleiding en contact met leeftijdsgenoten. Bovendien kunnen bandleden straks via optredens hun schoolgeld verdienen’

‘Ook zijn we, met steun van de Nederlandse KS Foundation, onlangs een project gestart om 175 jongeren te trainen en te begeleiden bij het opzetten van een eigen bedrijfje. De begeleiding richt zich naast deze training ook op het verkrijgen van krediet en het leren sparen, samen met anderen in spaargroepen’.
Dit project wordt ook lokaal ondersteund. Van één van de beoogde Oegandese kredietverstrekkers is recent een donatie van computers ontvangen ten behoeve van ICT training van de jonge deelnemers.

De bibliotheek en het IT-centrum mogen weer open en doorwerken, hoewel maar met een gering aantal bezoekers per dag. Het IT-centrum breidt binnenkort haar aanbod uit met een online leerplatform (de z.g. “Peer2Peer University’) waar jongeren, gratis, honderden cursussen kunnen volgen.
KYC is één van de 25 bibliotheken in Oeganda die voor dit project is geselecteerd. Medewerkers van KYC ontvangen training én een kleine vergoeding voor de uitvoering.

Lange weg naar een sociale onderneming
Ondertussen werkt KYC aan een nieuw meerjarenplan. De focus op ontwikkeling van KYC tot een sociale onderneming kan door de crisis nu minder nadruk krijgen. Des te meer aandacht gaat uit naar het bereiken van educatieve doelen in crisistijd.  Ook belangrijk zijn fondswerving bij donoren en het opzetten van nieuwe activiteiten die geld in het laatje brengen. Zoals een kantine runnen en het verhuren van het eigen terrein voor feesten en bijeenkomsten. Het blijft een uitdaging om KYC draaiende te houden, maar gelukkig weten zij, via het enorme netwerk en grote draagvlak dat in het 20 jarig bestaan is opgebouwd, steeds weer nieuwe mogelijkheden te vinden. En wij blijven KYC steunen!

 

Lees hier meer over het Kawempe Youth Centre