In ,

Actieproject Corona crisis in Oeganda

Oeganda op slot!

Corona crisis treft de armsten het hardst.

Onze Oegandese partners vertellen over hun zorg om zichzelf en hun project door de crisis te loodsen. Allerlei initiatieven ontstaan om te overleven en te zorgen voor de meest kwetsbaren in hun omgeving.
De crisis staat pas aan het begin. We houden ons hart vast.
We laten onze partners daar niet in de steek!

 

Het land ging 30 maart op slot.
De opgelegde beperkingen zijn streng.
Het leger handhaaft met harde hand de  avondklok en het samenscholingsverbod.
Het openbaar vervoer ligt stil. Scholen en buurhuizen zijn gesloten en alleen markten en winkels voor voedsel zijn nog open.
In de stad heeft het andere gevolgen dan op het platte land. Veel mensen leven er in een ‘hand-mond economie’: wat op een dag verdiend wordt is nodig om die dag te eten. Honger dreigt meer slachtoffers te gaan maken dan de corona. De voedsel verstrekking door de overheid schiet nog tekort.

Esther Kyazike van het Kawempe Youth Centre vertelt: ‘Er wordt nu veel ingebroken. Ik slaap overdag, om ‘s nachts te waken over mijn gezin en huis’.
Angst en onzekerheid voeden de onrust.

Esther: ‘Er is veel onwetendheid. De jongeren hebben veel vragen over wat te doen en wat hen te wachten staat’.

Stichting Mama and Me nam het initiatief posters te maken in lokale Oegandese talen. Esther levert vertalingen in voor enkele van de vele inlandse talen die in de sloppenwijk gesproken worden.
De voorlichting over veilig gebruik van mondkapjes is verwarrend, ook in Nederland. We zetten voor hen aanwijzingen en inzichten op een rijtje. Dat ziet u hier.

Op dit moment springen we in om Kawempe Youth Centrum en Seechild overeind te houden.

Deze belangrijke voorzieningen zijn nu gesloten en zonder inkomen. Salarissen voor het hoog opgeleid personeel en de vaste kosten lopen door. De kosten voor levensonderhoud in de stad lopen snel op.
Lees verder over de situatie in Kawempe en wat de mensen in een ander deel van Kampala doen om met Seechild de crisis te doorstaan.

Ook op het platte land zijn het de allerarmsten die het meest kwetsbaar zijn.

Tijdens de paasdagen kregen we een verzoek om hulp van de Kamuli Childcare, Nursery and Primary School. Ook  de mensen daar komen in de problemen.

Lees hoe het schoolbestuur en de vrouwengroep van de St. Francis Little Birds school in Mannya, Rakai de noodhulp in hun dorp organiseren. Hier schiet onze Duitse partner St Francis-Rakai-Initiative, Marburg, te hulp. Op 18 april bereikte een hulp transport Mannya. zie hier het verslag.

Heel blij zijn we met het  initiatief van Wilde Ganzen en Partin waar we kunnen aankloppen voor extra ondersteuning.

Communicatie is nu essentieel. Via het Uganda Platform, een lokaal netwerk van door Nederlandse organisaties gesteunde projecten, worden voorlichtingsmateriaal verspreid en verhalen gedeeld. De komende tijd zullen wij ook u erin laten delen via onze nieuwsberichten en Facebook.

De crisis staat pas aan het begin. We houden ons hart vast. We zijn vast begonnen. We hebben geld vrijgemaakt uit reserveringen voor volgend jaar. Nood breek wet!