In ,,,

Youth livelihood project

Jongeren in Kawempe vergroten hun toekomstkansen

Nu de coronacrisis ook in Uganda tot een economische crisis heeft geleid, wil Kawempe Youth Centre een groot aantal jongeren in Kawempe ondersteunen om een eigen bedrijfje op te zetten. 

De corona crisis heeft in Kawempe diepe sporen nagelaten.  Veel werk is door de crisis en daaropvolgende lockdown stil komen te liggen. Geen werk betekent voor de meeste mensen geen inkomen. Zij die niet in dagloon werkten brachten dagelijks wat geld bijeen door op straat bijvoorbeeld etenswaar of tweedehands kleding te verkopen of aan huis haren te vlechten. Ook daar kwam door de lockdown vaak een einde aan. Een eventueel opgebouwde financiële reserve was binnen no time besteed aan levensonderhoud. We zien, nu de lockdown grotendeels ten einde is, dat menigeen geen startkapitaal heeft om (opnieuw) een economische activiteit te starten. Het meeste werk in dagloon is bovendien verdwenen. Daar komt bij dat menig jongere niet terug naar school zal gaan als deze weer openen, vermoedelijk begin 2021. Het ontbreekt hen aan het benodigde schoolgeld. Of zij kunnen niet langer de motivatie opbrengen.

Youth livelihood project

KYC investeert vanwege de crisis juist nú extra in het vergroten van toekomstkansen voor jongeren. Onder de naam ‘Youth Livelihood Project’ stelt KYC zich tot doel om de bedrijvigheid onder jongeren een stevige boost te geven, waardoor zij beter in staat zijn in hun levensonderhoud en dat van hun eventuele gezinnen te voorzien. KYC zal dat doen door 175 jongeren uit zeven buurten (zones) te selecteren, te trainen in ondernemerschap, ICT en beroepsvaardigheden en te coachen.

Ook beoogt KYC minimaal 70 van deze jongeren toe te leiden naar bestaande kredietmogelijkheden, zodat zij met een klein startkapitaal een bedrijfje kunnen starten. Tot slot zullen in alle buurten spaargroepen worden gevormd waarin deelnemende jongeren elkaar ondersteunen en stimuleren om te sparen. Twee jongeren uit elke buurt worden getraind om ondernemerschap in hun wijk te stimuleren.  Speciale aandacht gaat in het project uit naar meisjes: van de 175 deelnemende jongeren zullen 105 vrouw zijn.

Voortzetting na één jaar

Het project wordt gefinancierd door het vermogensfonds KS Foundation. Het heeft een looptijd van één jaar en start (vermoedelijk) eind 2020. Gedurende dat jaar wil KYC een projectstructuur opzetten met relevante partnerorganisaties om het project in de daaropvolgende jaren te kunnen blijven voortzetten. Ook het ontwikkelen van een draaiboek hoort daarbij en het trainen van medewerkers (gedeeltelijk on the job). KYC is ervaren in het bieden van ondernemerschapstrainingen aan jongeren, maar wil het resultaat daarvan vergroten door nu ook in te zetten op toeleiding naar kredietmogelijkheden en het opzetten van spaargroepen.

De kosten van het project zijn begroot op 22.995,- euro (93.200.000 Ugandese shilling).

Facts & figures  

 Project nummer ——————————————– 7058

Naam project————————————————- Youth Livelihood Project

Contact persoon Mirembe ——————————— Judith Grootscholten

Categorie(ën) ———————————————— Onderwijs, empowerment, microkrediet, vrouwen

Partnerorganisatie donorkant—————————— KS Foundation

Partnerorganisatie Oeganda——————————– Kawempe Youth Centre

Contactpersoon Oeganda———————————– Esther Kyazike

Plaats, en  adres project ———————————– Kawempe, Kampala