In Capaciteit ontwikkeling,Kamuli Childcare Nursery and Primary School,Onderwijs

Kerstactie 2022, Kachica: zonder honger naar school!

Met een lege maag naar school lopen en lessen volgen?


Dit is voor veel kinderen in Kamuli aan de orde van de dag!

Noodhulp is geen oplossing.
Er is structurele verandering nodig. Niet via hulp van buiten, maar voor en door de mensen zelf. De moeders maken samen met de leerlingen plannen voor de toekomst van hun eigen gezin. Als vast onderdeel van het schoolprogramma krijgen zij onderricht, instructies en begeleiding in de uitvoering.

Door de economische crisis en de droogte beheersen armoede en voedselgebrek steeds meer het dagelijks leven. Het schoolhoofd en de oudergroep van de Kamuli Childcare Nursery and Primary School (KACHICA) stuurden begin oktober een noodkreet. De honger dreigt alsnog een spaak in het wiel te steken van het laatste trimester, waarin de leerlingen voor de overgang moeten blokken.

Beroofd!
Mirembe kon, geholpen door een paar gulle donateurs, inspringen om voor drie maanden schoolmaaltijden te bekostigen. Tot ieders ontzetting werd de schoolleiding, tijdens het inkopen doen, beroofd van het hele hulpbedrag van € 5000…. Uiteindelijk slaagden we er toch in met hulp van Tusaidiane Trust genoeg bijeen te brengen om tot eind november de kinderen te kunnen voeden. Het bleek net genoeg, want de scholen sluiten eerder in november wegens de Ebola-epidemie

Noodhulp is geen oplossing.
Er is structurele verandering nodig. Niet via hulp van buiten, maar voor en door de mensen zelf. Uitgaande van de aanwezige middelen de handen ineen slaan en kennis delen.

Vrouwen de spil van de verandering.
In deze streek is er overwegend veeteelt en weinig landbouw. Door de klimaatcrisis verschuiven de seizoenen en heerst er droogte en dus voedselschaarste.
De moeders maken samen met de leerlingen plannen voor de toekomst van hun eigen gezin. Op school krijgen zij onderricht, instructies en begeleiding bij de uitvoering.
Deze aanpak wordt dan de komende jaren een vast onderdeel van het schoolprogramma.

De African Rural University (ARU) * biedt, met deze visie als uitgangspunt, naast opleidingen voor sociaal werkers ook trainingen ‘op maat’ voor schoolgemeenschappen. Een cursus om de eigen sociaal economische situatie te verbeteren. De maatschappelijk werkers van de ARU begeleiden het hele proces.

De Kachica gemeenschap stuurt tien van hen naar deze cursus. Naast het schoolhoofd en enkele leraren ook de vertegenwoordiging van de ouderraad, de vrouwengroep en het dorpshoofd. Zij zijn zeer gemotiveerd! Zij weten dat ze het zelf moeten doen en willen dat ook!
Op 8 januari beginnen ze de training.

Er was € 5400 nodig om de start te maken.

De Kerstactie bracht meer op dan het streefbedrag.

Nu kunnen ze echt zelf aan de slag.
Lees daar hier meer over.

Hartelijk dank!

De afgelopen jaren hebben wij, samen met anderen, geholpen deze school te voorzien van nieuwe klaslokalen, toiletten, een keuken en eetzaal en slaapzalen voor de hoogste klassen. Met up-to-date lesmateriaal leek de school klaar voor de toekomst. Maar de covid-crisis sloot alle onderwijsvoorzieningen voor 22 maanden!
Dankzij noodhulp, dank aan u allen, werden de leraren doorbetaald en konden zij op de fiets de dorpen in, om de leerlingen van huiswerk, enig onderwijs en voorlichting te voorzien. Dat hielp echt!

Hier leest u alle voorgaande berichten over deze school.

 

Meer over de African Rural University vindt u  hier  (Engels)