Tag Archives: onderwijs

Covid-19 hulpproject door Kawempe Youth Centre van start

Kampala 28 mei 2020

De medewerkers van Kawempe Youth Centre (KYC) zijn de vorige week begonnen met de noodhulp activiteiten in Kawempe, een arme buitenwijk van Kampala.
De families van 81 kwetsbare jongeren die nauw bij KYC betrokken zijn, hebben een eerste voedselpakket ontvangen. Het pakket met bonen, rijst, maismeel, vis, suiker, zout en olie is genoeg voor één maaltijd per dag voor ongeveer drie weken. Hierna volgen nog twee rondes voedseldistributie.
Esther Kyazike, directeur KYC, over het uitdelen van de pakketten: ‘Het ging goed, maar het was ook een emotioneel gebeuren. Je kon het lijden, de honger op de gezichten van de jongeren zien. Niet gek dat het ontvangen van een voedselpakket hen veel deed. Het betekent een enorme verlichting.’

Covid-19 noodhulp voor Kachica in Rakai

Tijdsdruk

Half april 2020 berichtten het bestuur van de Kachica school (Kamuli Childcare Association) en de vrouwengroep van Kamuli  dat door de lockdown er voedsel tekorten waren.  Zie hier ons eerder bericht daarover.
Ze waren zelf al begonnen met het aanpakken van het voedselprobleem en deden nu een beroep op onze stichting.
Tusaidiane Uganda kon de inkoop vóórfinancieren.
Binnen twee weken kwam met organisatorische hulp van Sharifa van Tusaidiane de noodhulp op gang.

De corona crisis brengt ook Kachica in Kamuli in de problemen

Scholen zijn gesloten, zaken zijn dicht, transport is stilgelegd, er ontstaan tekorten.

In het paasweekend, kwam van de Kachica school in Kamuli, een arm gebied tegen de grens met Tanzania, een verzoek om hulp om de leraren te kunnen doorbetalen en de meest kwetsbare kinderen en hun families te helpen met extra voeding.

Noodhulp
De kinderen moeten schoolmaaltijden missen. In dit gebied van vooral veehouders hebben de mensen weinig eigen landbouw-voorraad.  De prijzen van voedsel op de markt lopen hoog op door het stilliggend transport. Daardoor kan ook geen vee verhandeld worden. Veel mensen leven in een ‘hand – mond’ economie: de verdiensten van een dag werk gaan op aan eten.

Seechild in de corona crisis

In Uganda is een totale lockdown afgekondigd vanwege de corona pandemie.

Iedereen behoort in hun huis te blijven. Mensen mogen alleen naar buiten om boodschappen te doen op de markt en naar de bank te gaan. Er is een avondklok vanaf 19.00 uur waar streng op gecontroleerd wordt.

Seechild is een organisatie voor thuiszorg, opvang en scholing van meervoudig gehandicapte jeugd en jongvolwassenen in Oeganda. Zij werken vanuit het Bunamwaya Integrated Skills Training Centre, het BISTC, in Kampala. Voor het Seechild project heeft de lockdown verregaande consequenties.
Fred Matovu, oprichter en directeur, vertelt over de situatie.

Kawempe en KYC tijdens de corona crisis

De armsten worden het hardst getroffen

De corona crisis heeft in een land als Uganda niet overal dezelfde impact. In stedelijke gebieden leven mensen dicht op elkaar. Mensen verdienen in de formele en informele economie hun geld en ze zijn voor hun voeding grotendeels afhankelijk van wat elders wordt verbouwd. In de landelijke gebieden hebben de maatregelen andere gevolgen. In Kawempe, een arme buitenwijk van Kampala, is de impact goed merkbaar.
Esther Kyazike, de directeur van het Kawempe Youth Centre (KYC), woont ook in de wijk Kawempe, maakt het dagelijks mee.

De crisis op het platteland.

St Francis Little Birds Nursery and Primary School.

Mannya is een dorp in de landelijke regio Rakai. De St. Francis Little Birds Nursery and Primary School biedt onderwijs voor deze arme regio. De helft van de leerlingen zijn wezen of kwetsbare kinderen. De meesten komen uit pleeggezinnen, eenoudergezinnen en enkele ouderloze gezinnen onder de hoede van familie.
Ook deze school moet vanwege de corona crisis haar deuren sluiten.
Dit heeft grote gevolgen voor de gemeenschap. Niet alleen vanwege het onderwijs dat nu stil ligt, ook om het feit dat de kinderen de schoolmaaltijden moeten missen!