Categorie:  Overige

De corona crisis brengt ook Kachica in Kamuli in de problemen

Scholen zijn gesloten, zaken zijn dicht, transport is stilgelegd, er ontstaan tekorten.

In het paasweekend, kwam van de Kachica school in Kamuli, een arm gebied tegen de grens met Tanzania, een verzoek om hulp om de leraren te kunnen doorbetalen en de meest kwetsbare kinderen en hun families te helpen met extra voeding.

Noodhulp
De kinderen moeten schoolmaaltijden missen. In dit gebied van vooral veehouders hebben de mensen weinig eigen landbouw-voorraad.  De prijzen van voedsel op de markt lopen hoog op door het stilliggend transport. Daardoor kan ook geen vee verhandeld worden. Veel mensen leven in een ‘hand – mond’ economie: de verdiensten van een dag werk gaan op aan eten.

(meer…)

Ontmoet Rose Muberalugo

Rose Muberalugo, nieuw in de Mirembe werkgroep

Rose Muberalugo is 37 jaar geleden geboren in Rwanda. Tijdens de genocide in 1994 kwamen veel van haar familieleden om. De rest raakte verspreid over de wereld. Rose kwam via het Rode Kruis in Nederland terecht. Een deel van haar familie vluchtte naar Oeganda en bouwde daar een nieuw bestaan op. Rose zoekt hen er regelmatig op.

Bevlogen vertelt Rose wat haar motiveert zich bij Mirembe aan te sluiten.

(meer…)

Tusaidiane Uganda Ltd. ‘geafrikaniseerd’

Het management en eigendom van Tusaidiane Uganda Ltd. is volledig over gegaan in Oegandese handen.

Het bestuur o.l.v.  Kees Ebskamp besloot op 21 januari jl. alle eigendomsrechten over te dragen aan de Oegandese bestuursleden. Sharifa Nabaweesi krijgt de leiding van het management team.

Dit is de laatste stap in het proces van volledige ‘Oegandesering’ dat Kees Ebskamp, de oprichter en manager van Tusaidiane, al een tijd geleden had ingezet.

(meer…)

Hanny Friesen treedt uit het bestuur

Hanny Friesen

wil haar bestuurswerk voor Mirembe, in ieder geval voorlopig, beëindigen.
Zij blijft langer dan aanvankelijk  verwacht in Lilongwe, Malawi.
De afstand maakt het moeilijk om volledig betrokken te blijven bij Stichting Mirembe.
Wij zullen haar heldere, kritische blik missen.
Graag willen wij Hanny bedanken voor haar inzet en bijdragen aan Stichting Mirembe.

Kascommissie: 95% gaat naar de projecten!

‘Een opmerkelijk resultaat’

De externe kascommissie, bestaande uit de heren Gerard Dijkmans en Cees Martens, heeft op 28 juni de boeken en de balans per 31-12-2015 gecontroleerd en in orde bevonden.

Zij merkten op dat het totaal van bestuurskosten en algemene kosten slechts 5% van de bestedingen bedroeg. Dit betekent dat 95% van de bestedingen dat jaar direct aan de projecten in Oeganda ten goede kwam.

Zij complimenteren Stichting Mirembe met dit opmerkelijk laag kosten deel.

Lees hier het financieel jaarverslag 2015 en het rapport van de kascommissie.

Buitenlandse gasten bezoeken Kawempe, Kampala.

Leven aan de rand van een zich snel ontwikkelende Afrikaanse  samenleving.

Via Kawempe Youth Center krijgen toeristen een kijkje in alledaags Afrika.
Het Centrum ligt in Kawempe, een dicht bevolkte, drukke wijk van Kampala waar sloppen, flatgebouwen en verkeer om ruimte strijden.
Een wijk die bruist. Winkeltjes, werkplaatsen, kraampjes, kroegen, straatventers , alcoholstokers, sekswerkers, bedelaars  en naast honden, koeien en maraboes, vooral heel veel kinderen.
In januari 2016 ben ik, Guus Verzellenberg, er op bezoek met een achttal toeristen en een week  later met twintig cursisten van Health Education, een nascholingsreis over gezondheidsadvisering aan reizigers.
Voor allen is het een bijzondere ervaring.

(meer…)

  • 1
  • 2