Ze doen het zelf!
Volgens het leerplan start nu ieder leerjaar een nieuwe groep ouders en leerlingen met kleinschalige landbouw of kleinvee om meer voedsel en inkomen voor hun gezinnen te krijgen.
Ook voor alleenstaande vrouwen zonder kinderen op school, wordt gezorgd. Ook zij kunnen deelnemen aan dit project. Het project heeft zo positieve effecten voor de hele gemeenschap.
Lees hier hoe de basisschool een plek wordt met een goed leerklimaat en een centrum van zorg en hoop voor het dorp en de omgeving.
Voortgang
Het Twee Generatie project is nu een vast onderdeel van het leerplan van de school.
In juli, het begin van het plantseizoen, starten in het derde jaar, met de leerlingen van groep zes nu ook groepen vier en vijf, met hun moeders.
Ouders, leraren en coaches blijven elkaar feedback geven, voortdurend verbeteren zij de opzet en aanpak van hun 2-G project.
In de praktijk- en theorielessen worden de leraren gecoacht door de medewerkers van de African Rural University (ARU), die het hele project monitoren.
Resultaat
In totaal zijn er na twee jaar146 leerlingen en 190 ouders actief in het land- en tuinbouwproject. De leerlingen van de voorgaande projectjaren worden via huisbezoeken verder gevolgd en begeleid.
Van de 270 huishoudens heeft nu 65% een hoger inkomen en voor 55% is de voedingssituatie verbeterd. 40 Gezinnen produceren zelfs genoeg om producten te kunnen verkopen.
De school krijgt 70% meer schoolbijdragen binnen dan voorheen.
Managementbegeleiding
Tegelijkertijd met de twee-generatieaanpak worden ook leraren en schoolleiding in een aantal managementvaardigheden begeleid en getraind. Twintig van hen zijn nu getraind in ICT gebruik en in resultaatgericht management. Het blijkt raadzaam dit nog een jaar voort te zetten.
De nieuwe ICT aansluiting beantwoordt aan een lang bestaande behoefte.
Uitbreiding van de WIFI dekking naar het dorp is de volgende stap.
Voor het onderwijs en de voorlichtingsactiviteiten zijn nog een beamer, scherm, geluidsapparatuur en toebehoren nodig.
Water
De droogte en de verstoorde regelmaat van de regenseizoenen bemoeilijken het telen in de schooltuinen. Een uitbreiding van de watervoorziening biedt soelaas.
De school en het dorp krijgen schoon water uit de zeven jaar geleden geslagen put.
De zes tanks beginnen te lekken. De opbrengst van de waterverkoop heeft de school in de tijd van schaarste aan voedsel besteed. Reparaties zijn provisorisch, vervanging is duur. Daarvoor wordt nu extra geld gevraagd.
Een overzicht van het definitieve budget en de financiering voor het derde jaar treft u hier (zodra beschikbaar, eind juni).
Lees hier alle voorgaande berichten over de Kamuli Childcare Association (KACHICA)
Hier vindt u meer achtergrond informatie