In ,,,,,

Child Development and Family Empowerment Association – CHIDFEA

Samen sterk

Aan het woord is Lydia Matovu, een inspirerende vrouw, moeder van drie jongens en een meisje. Zij zorgt met haar man ook nog voor drie weeskinderen uit zijn familie. Lydia werkt  bij Nsambya  Babies Home in Kampala, een consultatiebureau voor moeder- en kindzorg.  Zij trekt zich het lot aan van een aantal ex-prostituees en  alleenstaande moeders. Met twee andere vrouwen heeft zij een onderlinge steungroep opgericht en deze officieel geregistreerd als CHIDFEA, een CBO, community based organisation.

De vrouwen steunen elkaar bij problemen met gezondheid en opvoeding en kunnen nu ook een spaar- en leenfonds beginnen. Lydia vertelt: ‘We zijn met dit project gestart n.a.v. een gewoon doorsnee verhaal van een alleenstaande moeder die haar kind uit wanhoop in Nsambya Babies Home achter liet. Zij kon niet meer voor haar vijf maanden oude dochtertje zorgen. Opgepakt door de politie, bezocht de maatschappelijk werkster van het Babies Home haar in de gevangenis.

Chidfea 06De jonge moeder somde haar problemen op: geen geld voor de huur van een kamer, geen voeding voor de baby en haarzelf, geen uitzicht op werk, geen verwachtingen op een toekomst als moeder voor haar baby. Via de directie van het kindertehuis kon zij wat geld lenen. Daarover werd een overeenkomst gesloten en kwam zij voorwaardelijk vrij. Met het geleende geld is deze jonge vrouw een groentekraampje begonnen en kon zij de lening af lossen’. Lydia: enthousiast: ‘De jonge moeder straalde toen ze haar dochtertje op kwam halen en kon meenemen naar een nieuwe eigen plek! Haar kind zit nu op de kleuterschool! Hier doen we het voor!’ Een van de vele verhalen…

Bijeenkomst

Een maandagmiddag in januari 2014. De vertegenwoordigsters van de 30 vrouwen die dan deel uitmaken van deze CBO komen bijeen. Zij werken samen in vijftallen. Ieder groepje vaardigt een van hen af naar het bestuur. Zo komen de problemen waar de vrouwen mee geconfronteerd worden direct in het bestuur terecht. De vrouwen vertellen over hun leven, over de armoede en van hun dagelijks bestaan. Zij wonen in Ggaba town, een buitenwijk van Kampala, een verkrot dorp aan de oevers van het Victoriameer. De mannen zijn veelal vissers. Hun verdiensten worden vaak aan drank en andere vrouwen besteed. Veel vrouwen zorgen voor hun eigen kinderen en weeskinderen en hebben nauwelijks inkomsten voor huishouden en schoolgeld. De meesten van de vrouwengroep drijven handel op kleine schaal, marktkraampjes waar ze land- en tuinbouwproducten verkopen. Ze willen met elkaar een spaar en leenfonds beginnen.
Voor de start verschafte het bestuur van de Child Welfare Adoption Society de groep een lening zodat begin juli vijfentwintig vrouwen een eerste kleine lening kunnen opnemen.

Het nieuws dat hun projectaanvraag in oktober door Stichting Mirembe is geaccepteerd maakt iedereen enthousiast. Er worden al direct nieuwe plannen gemaakt. Het microkrediet kan de impuls geven om de handeltjes winstgevender te maken. Lydia: ‘Zij zien zichzelf als zakenvrouwen die het gaan maken in de nabije toekomst. Zij voelen dat ze iemand zijn, ze tellen mee!’

Begeleiding

Lydia is het met onze visie eens, dat om zo’n onderling spaar- en leen fonds te runnen voor deze startende groep, training en coaching noodzakelijk is. Ook om echt succesvolle zakenvrouwen te worden kunnen ze scholing gebruiken. De medewerkers van Tusaidiane Uganda zullen dit voor hun rekening nemen en hen ook helpen de vereiste jaarrapportages op te stellen. Ze zijn inmiddels gestart en de eerste berichten zijn enthousiast! Lees verder onder Facts & Figures

Naamsverandering

In December 2016 heeft CHIDFEA haar naam veranderd van  Child Development and Family Empowerment Association  in  Child Development and Family Employment Action.
Dit dekt een grotere verscheidenheid aan activiteiten en daarmee kunnen zij de status van NGO aanvragen.

Gerelateerd aan dit project:

Chidfea 01Korte beschrijving:

Microkrediet verlenen aan een startende groep vrouwen om uit de armoede spiraal te komen. Training in beheer van het fonds, eenvoudig boekhouden en ondernemen.

Lees meer facts and figures.

Lees het over het CHIDFEA naai-en handwerkproject, de actie van kerst 2021.

Hier vindt u het overzicht van alle berichten over CHIDFEA.