Categorie:  CHIDFEA

CHIDFEA naai- en handwerkproject, resultaat van de vorige kerstactie!

Op 11 april 2022 zijn de lessen voor de eerste groep begonnen!

Ze hebben er lang naar uitgekeken.
De vrouwen zijn heel blij om nu samen met hun oudere kinderen naailessen te krijgen.
Het stelt hen in staat om een financiële reserve op te bouwen voor hun gezinnen en ook voor de Chidfea-groep zelf. Het maakt hen en de vrouwengroep, bij toekomstige problemen veel minder kwetsbaar en afhankelijk van hulp van buiten.
Bij een volgende crisis kunnen ze  op naaien en handwerken terugvallen. Tijdens een eventuele  lockdown kunnen ze thuis werken.
De oudere kinderen zitten werkeloos thuis omdat veel scholen gesloten blijven, of omdat er te weinig inkomen voor schoolgeld is.
Nu kunnen ze een vak leren waar veel vraag naar is.

Opnieuw noodhulp voor CHIDFEA

Al eerder berichtten wij u over deze succesvolle vrouwengroep.
De 45 vrouwen beheren een microkrediet fonds en zorgen zo voor elkaar en hun gezinnen.
Door corona en overstromingen verloren in 2020 de meeste vrouwen hun handelswaar, de verkoopkraam en de helft ook hun huis. Als groep raakten zij aan de grond.
Mirembe kon, dankzij uw steun, in 2020 hen er weer bovenop helpen.
2021 begon veel belovend, maar de tweede, strenge lockdown in juni, bracht hen opnieuw in grote problemen. De door de regering beloofde ondersteuning bereikte deze mensen ook nu niet.

De CHIDFEA -vrouwen weer aan de slag!

Ggaba, Kampala, 28 januari 2021, Lydia Matovu doet verslag

De situatie is nog verre van normaal. De beperkingen zijn wel verminderd, maar ook hier gelden nog alle Covid-19 regels in het openbaar leven.
Tijdens de totale lockdown verdreef het stijgende water van het Victoriameer veel mensen van hun huis en verwoestte de lokale markten. Het merendeel van de Chidfea-leden moest zowel verhuizen als hun zaken opnieuw opbouwen.

Hulp

Na de eerste hulpactie met voedsel en wat handgeld, heeft Stichting Mirembe in oktober het Chidfea mikrokredietfonds aangevuld. Tusaidiane Uganda organiseerde de noodhulp en adviseert de Chidfea leiding.

CHIDFEA krabbelt weer op

CHIDFEA is een, tot voor kort, succesvolle groep van 45 zelfstandige vrouwen, die een onderlinge steungroep vormen. Naast het krediet- en spaarfonds verzorgen zij trainingen, kinderopvang en counseling bij levensproblemen.
Dit voorjaar zijn ze dubbel getroffen: de lockdown door de covid-19 pandemie en het extreem hoog water van het Victoriameer. Allen verloren hun bron van inkomsten en het merendeel van de vrouwen ook hun bedrijfje, marktkraam en zelfs hun woning.

Eerste noodhulp aan de vrouwen van CHIDFEA

Ggaba, Kampala, 29 juni 2020. Sharifa Nabaweesi van Tusaidiane bericht:

‘Deze maandag  was ik bij de distributie van de eerste hulppakketten aan de meest getroffen vrouwen van Chidfea.
Lydia Matovu en Betty Nakabilwa, de leiders van deze groep, kochten de voorgaande dagen maismeel, bonen, suiker, bakolie, zeep en gezichtsmaskers en stelden de pakketten samen.’

Op 15 juni konden zij deze vrouwen pas bezoeken en werd duidelijk in wat voor hopeloze situatie zij zaten.

De CHIDFEA vrouwen dubbel getroffen

Ggaba, Kampala, 15 juni 2020. Phiona Nalweyiso en Lydia Matovu berichten.

‘Met hulp van een politieman konden we het afgesloten gebied in om foto’s te maken.
Geschokt kwamen we over geïmproviseerde vlonders en in kano’s tussen de ondergelopen marktkramen en winkeltjes. Drie maanden geleden werd hier nog levendig handel gedreven door de vrouwen van Chidfea.’

Hoog water en overstromingen, het gevolg van klimaatverandering
‘De huidige stijging van het waterniveau begon rond 1 oktober 2019 en is in 6 maanden met 1,32 meter  gestegen tot 13,32 meter op 30 april 2020. Dit is 8 cm onder de hoogste waterstand ooit gemeten’, bericht het Oegandese Ministerie van Milieu.