In ,,,,,,

Mushanga Health Centre: Mushanga Home Care Training Programme

Algemeen
In het heuvelachtig Ankole ligt het dorpje Mushanga, 40 km ten westen van Mbarara in zuidoost Oeganda. Het heeft naast het Gezondheidscentrum een Sociaal Training Centre, een kerk met pastorie en verschillende middelbare en lagere scholen.
Lees hier verder voor achtergrondinformatie over de Mushanga Health Unit III en het Mushanga Social Centre

De afdeling Training en Counseling van de Mushanga Health Unit organiseert diverse trainingen en opleidingen in de lokale taal, het Runyankore.
Angelica Nsiimenta heeft sinds 1998 de leiding van de programma’s.
Deze richten zich vooral op armoede bestrijding en basisgezondheidszorg en preventie.
De doelen van het Mushanga Home Care Training Programme: zelfredzaamheid vergroten, armoede te bestrijden, landbouw, voeding en inkomen verbeteren van kleine z.g. grass-root groepen. Gemiddeld aantal leden 15 tot 25 vrouwen en mannen, waarvan de meesten HIV positiefzijn.
Aanpak: inhoudelijke training op genoemde onderwerpen en counselen van weeskinderen en hun verzorgers in oplossen en voorkomen van conflicten.
mushanga, cursusgroep b

mushanga 7134 SC mushanga, delta cursusgroep aIn augustus 2013 kreeg Angelica de kans om aan Nkozi Universiteit een bachelor studie Counseling te volgen. Zij droeg de uitvoering van het programma tijdelijk over aan drie getrainde vrijwilligers. Zelf blijft zij eindverantwoordelijke. In juli 2015 hoopt zij haar studie af te ronden. De trainingen liepen wel door, maar met de derde fase is gewacht tot Angelica haar taken weer volledig oppakt.

Voortgang:
tussentijdse rapportage november 2014. In dertien plaatsen binnen een radius van 20 km van Mushanga zijn nu verschillende groepen getraind. Gezamenlijke activiteiten blijken van levensbelang voor individuele leden.
Naast aids counseling wordt veel aandacht besteed aan verbetering van de voeding en kleinschalige landbouw. De nieuwe gewassen leveren meer voeding en inkomen.
Bananenbomen hebben last van ‘wilt’, een bacterieziekte die de hele plantage bedreigt en o.m. nieuwe plantmethodes vereist. In 2013 volgden zeven groepen een training in het maken van harde en vloeibare zeep en kaarsen. De training, ook bedoeld om meer inkomen te verwerven, wordt wel in praktijk gebracht, maar meest voor eigen gebruik omdat de markt verzadigd blijkt.
De deelnemers rapporteren als resultaat meer financiële middelen voor voeding en opleiding kinderen en een betere gezondheid.

Gerelateerd aan dit project :

mushanga HU 5Mushanga Health Unit III en Mushanga Social Centre

In het heuvelachtig Ankole ligt het dorpje Mushanga, 40 km ten westen van Mbarara. Hier staat een Social Centre en een Health Unit

Lees meer …

mushanga 7134 SC mushanga, delta cursusgroep aDe afdeling Training en Counseling van de Mushanga Health Unit organiseert diverse trainingen en opleidingen in de lokale taal, het Runyankore.

Lees meer facts and figures.

De Health Unit begon als ‘dispensary’ in 1958 in een oud schoolgebouw als een eenvoudige kliniek en is sindsdien meerdere malen gerenoveerd en gemoderniseerd.

Lees meer …

mushanga sc stafHet sociaal werk van Mushanga is in 1958 tegelijkertijd begonnen met het medische werk in hetzelfde oude schoolgebouw. Na verschillende renovaties staat er nu verschillende gebouwen voor activiteiten.

Lees meer …

mushanga, cursusgroep bDeze leiderschapstraining maakt gebruik het model ‘Training For Transformation’.

Lees verder …