In Aids,Empowerment,Gezondheidszorg,Landbouw-Veeteelt,Nieuws

Armoede bestrijding blijft beste remedie

Vanuit dit aloude inzicht helpt Angelica Nsiimenta de allerarmsten in de omgeving van Mushanga Health Centre hun levensstandaard èn hun gezondheid te verbeteren.

Het Mushanga Home Care Training Programme.
In dertien plaatsen binnen een radius van 20 km van Mushanga zijn nu verschillende groepen 15 tot 25 vrouwen en mannen getraind. De gezamenlijke activiteiten in de groepen van blijken van levensbelang voor de vaak HIV positieve deelnemers.
Naast aids counseling en gezondheidsvoorlichting wordt veel aandacht besteed aan verbetering van de voeding en kleinschalige landbouw en veeteelt. Nieuwe gewassen en methoden leveren meer voeding en inkomen.

‘De resultaten worden na anderhalf jaar zichtbaar’, vertelt Angelica in haar tussentijds rapport.
‘De mensen komen graag naar de trainingen die uitgaan van de problemen die zij dagelijks ervaren. Indrukwekkend is hoe zij samenwerken zodat veranderingen ook werkelijk worden door gevoerd. Er is meer kennis over gezonde, gebalanceerde voeding en daar zelf voor te kunnen zorgen vergroot het zelfvertrouwen’.
De deelnemers rapporteren naast een betere gezondheid dat er meer geld is voor voeding en de opleiding van de kinderen.
295 mensen kregen ‘aids counseling’ en maakten gebruik van de mogelijkheid zich op HIV te laten testen. Achttien bleken positief.
Niet alles is even succesvol. In 2013 volgden zeven van de groepen een training in het maken van harde en vloeibare zeep en kaarsen. Het was bedoeld om meer inkomen te verwerven, maar de markt blijkt verzadigd. Voor de meesten betekent dit een beperkte productie voor eigen gebruik.
Dit Mushanga Home Care Training Programme  wordt gefinancierd door Stichting Mirembe samen met het Maria Stroot Fonds en de Graal Nederland.
Lees hier meer details over dit project.
Meer informatie over Mushanga Health Unit en het Mushanga Social Center leest u hier.