Fact and Figures – FRALIBI Microcredit Fund voor pleeggezinnen

Fact and Figures – FRALIBI Microcredit Fund voor pleeggezinnen

Project nummer :

Naam project :

Contact persoon stichting Mirembe:

Categorie :

Partnerorganisatie donorkant :

Partnerorganisatie in Oeganda:

Uitvoerende partnerorganisatie Oeganda:

Plaats, adres project :

7067

Fralibi Microcredit Fund

Ann Spierings

onderwijs, weeskinderen, microkrediet

St. Francis- Rakai -Initiative Marburg. eV. Duitsland

Fralibi CDA, Mr. Ferdinand Kafeero

Uganda Tusaidiane Uganda Ltd, Kees Ebskamp, Sharifa Nabaweesi

district Rakai, Mannya, Kwangulu Parish                                                                                  P.O.Box 95 Kyotera –Uganda

Korte beschrijving :

Het doel is pleeggezinnen microkrediet te verlenen zodat zij op den duur zelf het schoolgeld voor de weeskinderen kunnen gaan betalen.

Van de opbrengsten van het fonds zal ook een deel gebruikt worden om een schoolgeldfonds te vullen voor vervolgopleidingen op middelbaar- of beroepsniveau. Op termijn, als het fonds goed loopt, kunnen ook leerkrachten en schoolverlatende starters van de kredietverlening gebruik gaan maken. Over het samengaan van dit fonds met het bestaande microkrediet project van de vrouwengroep wordt nog nagedacht.
De financiële ondersteuning en management begeleiding door Tusaidiane Uganda is voor vijf jaar afgesproken.

Korte motivatie
Parents congregation listening to the FRALIBI Board 2
Om de school een gezonde basis te geven en de zorg voor de wezen te kunnen blijven garanderen is het nodig dat de hele gemeenschap van (pleeg-)ouders en leerkrachten in een betere sociale en economische situatie komt. Eenmaal uit de armoede spiraal kan men onafhankelijk worden van onzekere buitenlandse steun.
In de de eerste vijf jaar aanlooptijd wordt het schoolgeldfonds gevuld door individuele sponsors van het St. Francis- Rakai Initiative Marburg.
Beloop
Januari 2015 is met € 4000 van Mirembe gestart. Tien families en twee projecten van FRALIBI kregen een lening. Ieder had een businessplan moeten indienen en laten goedkeuren door het nieuwe fondsbestuur dat door Tusaidiane wordt begeleid. Zij zijn enthousiast begonnen met kippen, varkens, landbouwuitbreiding, aanvulling van een bestaand winkeltje, enz. We hopen op succes: een goede opbrengst en terugbetalingen!

Duur: vijf jaar
Datum aanvraag: 08-11-2014
Start project:  01 01 ov 2015
Datum afsluiting:  eind  2019

Begroot bedrag:

2015                      € 4.000
2016                      € 1.745
2017                      € 1.545
2018                      € 1.285
2019                      €    250
Totaal:                  € 8.825

Om risico van wanbetaling, misoogsten of andere onvoorziene omstandigheden te kunnen opvangen wordt daarnaast  3000 gereserveerd.

Gerelateerd aan dit project :

Korte beschrijving:

Rakai opgeknapte schoolDe droom van de Fralibi leiding is dat de gemeenschap zich sociaal en economisch ontwikkelt zodat ieder gezin schoolgeld kan betalen voor de wezen en kwetsbare kinderen waarvoor zij zorgen en kan bijdragen aan een studiefonds voor schoolverlaters

Lees meer..

Korte beschrijving:

IMG_0697bFralibi wil de St. Francis Little Birds school op het niveau brengen van een normale school. Daarvoor zijn de bouw van een kleuterdagverblijf, nieuwe slaapzalen voor meisjes en jongens en het verplichte hek om het terrein nodig.

Lees meer ..

IMG_0596dDe prioriteiten in het plan van FRALIBI om de St Francis Little Birds school te op het niveau te brengen van een normale school zijn de bouw van een kleuterdagverblijf, nieuwe slaapzalen voor meisjes en jongens.

Lees meer facts &  figures.

Korte beschrijving :

management supportTusaidiane Uganda LTD begeleidt FRALIBI CDA in tal van taken.
Tusaidiane is de spil bij het plannen en uitvoeren van de renovatie en nieuwbouw  van de school. Helpt bij het organiseren en besturen van de CBO  ( Community Based Organisation) met al haar subcommissies.

Lees meer ..

Korte beschrijving:Veilig drinkwater!

Aanleg van water win- en zuiveringsinstallatie en licht op zonne-energie. Training van lokaal beheer en onderhoud.

Lees meer…

Korte beschrijving:F&F Rakai staff training

Bijscholing van twaalf onderwijzers,  een verpleegkundige
en een maatschappelijk werkster.  De school heeft vier gekwalificeerde onderwijzers en de andere twaalf  onderwijzers hebben een onvoltooide opleiding en werken voor een vrijwilligersvergoeding.

Lees meer…

Korte beschrijving:

vrouwengroep fralibi smallDe bestaande vrouwengroep voorzien van microkrediet en trainen met als doel:  economische vooruitgang en bevorderen sociale samenhang. Aanpakken van gezamenlijke problematiek en opvoeding kinderen.

Lees meer …

In de oorlogen  tegen de dictators Amin eind jaren zeventig en diens opvolger Obote (1980-85)heeft dit al arme en achtergebleven gebied in Rakai veel te lijden gehad. De daarmee samenhangende uitbraak van de Aids epidemie in de tachtiger jaren veroorzaakte nog meer uiteenvallen van gezinnen en kinderen in kwetsbare omstandigheden.

In 1988 startte een Oegandees echtpaar, Mr. en Mrs. Katende, het St. Francis Orphanage Home. Zij trokken zich het lot aan van de vele weeskinderen. Met hulp van donoren en vrijwilligers groeide het opvanghuis uit tot een kleine eenvoudige school, opgetrokken uit leem, riet en golfplaten.

Lees verder …