Facts & figures – Rakai staff training

Facts & figures – Rakai staff training

Project nummer :

Naam project :

Contact persoon stichting Mirembe:

Categorie :

Partnerorganisatie donorkant :

Partnerorganisatie in Oeganda:

Naam contactpersoon Oeganda :

Plaats, adres project :

7076

Rakai Staff training

Annie Spierings

weeskinderen,  onderwijs

St. Francis Rakai Initiative Marburg- Duitsland

Tusaidiane Uganda Limited – Kampala –Uganda

Kees Ebskamp P.O.Box32071-Kampala

district Rakai, Mannya, Kwangulu Parish                                                                                  P.O.Box 95 Kyotera –Uganda

Feiten en cijfers project.

Korte beschrijving: Bijscholing van twaalf onderwijzers,  een verpleegkundige en een maatschappelijk werkster.  De school heeft vier gekwalificeerde onderwijzers en de andere twaalf  onderwijzers hebben een onvoltooide opleiding en werken voor een vrijwilligersvergoeding. Voor erkenning van de school bij het ministerie van onderwijs zijn meer gekwalificeerde onderwijzers noodzakelijk.

Tijdspad: drie jaar

Datum aanvraag/ start project: 31-01-2012

Afsluiting: 30-12-2014

Totaal bedrag: UGX  44.156.300  = € 13.500 voor zes onderwijzers en een verpleegkundige.

Eigen bijdrage: drie maanden studie in de vakantieperiode en eigen bijdrage in de persoonlijke kosten (  geen toelage in de vakanties)

Beoogd resultaat. In samenwerking met de partnerorganisatie uit Marburg wordt de bijscholing van twaalf leerkrachten, een verpleegster en een maatschappelijk werkster bekostigd. De bedoeling was dat zij eind 2014 allen hun scholing voltooid hebben. Zij hebben een overeenkomst getekend om vijf jaar op de school te blijven  werken.

Voortgang en ontstane problemen.  Mirembe en Marburg Initiative zijn in 2013 ingegaan op het verzoek van het schoolbestuur en de vertegenwoordigers van de dorpsgemeenschap om te helpen  de school en de zorg voor wezen en kwetsbare kinderen te verbeteren. Wij hebben Tusaidiane Uganda gevraagd om dit proces te begeleiden. Het was al snel duidelijk dat het scholingsproject niet goed liep.Vijf onderwijzers en de verpleegster waren vertrokken. Begin 2014 kwamen grote onregelmatigheden aan het licht bij het controleren van de boekhouding van dit project. De verantwoordelijke personen zijn ontslagen. Een deel van het verdwenen geld is teruggestort. (UGX 7.824.500 = € 2400)

De maatschappelijk werkster en zeven i.p.v. twaalf onderwijzers voltooien hun opleiding. Een nieuwe verpleegkundige is aangenomen. Een van de onderwijzers heeft alsnog een bijdrage gekregen om haar studie af te maken.
Het teruggevonden geld is gebruikt om een Engelse cursus en een landbouwcursus voor de Fralibi gemeenschap te betalen; er zijn een printer, een laptop en een generator van aangeschaft. Het resterende bedrag is gebruikt om de solar voor het zevende klaslokaal te betalen.

Voor alle betrokkenen, zowel de lokale bestuurders als de donerende stichtingen, was het een moeilijke maar ook heel leerzame ervaring. Het schoolbestuur en de leiders in de dorpsgemeenschap zijn er sterker en hechter uit te voorschijn gekomen!

Gerelateerd aan dit project :

Korte beschrijving:

IMG_0697bFralibi wil de St. Francis Little Birds school op het niveau brengen van een normale school. Daarvoor zijn de bouw van een kleuterdagverblijf, nieuwe slaapzalen voor meisjes en jongens en het verplichte hek om het terrein nodig.

Lees meer ..

Korte beschrijving:

Rakai opgeknapte schoolDe droom van de Fralibi leiding is dat de gemeenschap zich sociaal en economisch ontwikkelt zodat ieder gezin schoolgeld kan betalen voor de wezen en kwetsbare kinderen waarvoor zij zorgen en kan bijdragen aan een studiefonds voor schoolverlaters

Lees meer..

IMG_0596dDe prioriteiten in het plan van FRALIBI om de St Francis Little Birds school te op het niveau te brengen van een normale school zijn de bouw van een kleuterdagverblijf, nieuwe slaapzalen voor meisjes en jongens.

Lees meer facts &  figures.

Parents congregation listening to the FRALIBI Board 2Korte beschrijving :

Het doel is pleeggezinnen microkrediet te verlenen zodat zij op den duur zelf het schoolgeld voor de weeskinderen kunnen gaan betalen.

Lees meer ..

Korte beschrijving :

management supportTusaidiane Uganda LTD begeleidt FRALIBI CDA in tal van taken.
Tusaidiane is de spil bij het plannen en uitvoeren van de renovatie en nieuwbouw  van de school. Helpt bij het organiseren en besturen van de CBO  ( Community Based Organisation) met al haar subcommissies.

Lees meer ..

Korte beschrijving:Veilig drinkwater!

Aanleg van water win- en zuiveringsinstallatie en licht op zonne-energie. Training van lokaal beheer en onderhoud.

Lees meer…

Korte beschrijving:

vrouwengroep fralibi smallDe bestaande vrouwengroep voorzien van microkrediet en trainen met als doel:  economische vooruitgang en bevorderen sociale samenhang. Aanpakken van gezamenlijke problematiek en opvoeding kinderen.

Lees meer …

In de oorlogen  tegen de dictators Amin eind jaren zeventig en diens opvolger Obote (1980-85)heeft dit al arme en achtergebleven gebied in Rakai veel te lijden gehad. De daarmee samenhangende uitbraak van de Aids epidemie in de tachtiger jaren veroorzaakte nog meer uiteenvallen van gezinnen en kinderen in kwetsbare omstandigheden.

In 1988 startte een Oegandees echtpaar, Mr. en Mrs. Katende, het St. Francis Orphanage Home. Zij trokken zich het lot aan van de vele weeskinderen. Met hulp van donoren en vrijwilligers groeide het opvanghuis uit tot een kleine eenvoudige school, opgetrokken uit leem, riet en golfplaten.

Lees verder …