In Gezondheidszorg,Nieuws,Tusaidiane,Water

Gebruik veilig drinkwater!

Voorlichting blijft noodzakelijk.

We berichtten al eerder over de acties om veilig en hygiënisch gebruik van drinkwater te promoten.
In 2016 hielden 19 gebruikersgroepen voorlichtingsbijeenkomsten en de eerste maanden van dit jaar kwamen er nog 11 bij. Bij 30 van de 70 drinkwaterprojecten wordt nu extra aandacht besteed aan bewustwording van de lokale gebruikers en worden de beheerders bijgeschoold om zelf dit soort bijeenkomsten te leiden.

Een aantal van de gebruikersgroepen kan zelfstandig aan de slag met campagnes die het gebruik van veilig drinkwater moeten bevorderen. Het merendeel vraagt echter Tusaidiane ondersteuning daarbij.

Het zijn levendige bijeenkomsten die uiteindelijk ook resultaat boeken.

Voor het succes van de bijeenkomsten is de betrokkenheid van de lokale leiders essentieel.
Zij benadrukken dat gezondere mensen beter kunnen werken en minder kosten aan ziekte kwijt zijn.
Op de lagere scholen zijn het vooral de ouders die het verschil kunnen maken en zien dat hun kinderen minder vaak verzuimen.
Ook studenten van middelbare scholen discussiëren over het belang van veilig water. Dit zijn de leraren en leiders in de gemeenschap van morgen.

Tusaidiane ondersteunt deze initiatieven met sprekers in de lokale taal en leidt studenten op om deze taken over te nemen.

Bij nieuwe drinkwater projecten worden voorlichtingscampagnes gehouden vóór er een installatie wordt geplaatst.

De lokale besturen hebben zich contractueel verplicht om het gebruik van drinkwater in hun gemeenschap te bevorderen. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en distributie in hun gemeenschap. De capaciteit van de installaties wordt vaak bij lange na niet benut.
Bij projecten waar na jaren nog steeds minder dan 3% (!) van de capaciteit wordt gebruikt en  waar onderhoud en voorlichting blijvend tekort schieten, kan volgens contract met de donoren de installatie worden weggehaald. Deze gaan dan naar plaatsen waar men er beter gebruik van maakt. De meeste besturen willen echter na zo’n reminder de situatie verbeteren.

Stichting Mirembe vindt deze voorlichtingscampagnes heel belangrijk!
Help ons om dit samen met Tusaidiane mogelijk te maken.
Gebruik s.v.p. de donatieknop.

Lees hier het gedetailleerd verslag van april 2017 van Sharifa Nabaweesi.

Hier vindt u meer feiten en cijfers over dit project.