In ,,

Kiwanga Integrated Skills Training Centre ( KISTC)

Motto: “Disability is a hidden ability”,

Korte geschiedenis
Kiwanga Integrated Skills Training Centre is gevestigd in een voormalig weeshuis en schoolgebouw uit de tijd van Zr. Rose Muyinza ( 1970).
Op het terrein van deze school bevindt zich al Philips House, een woonvoorziening voor mensen met zware lichamelijke en geestelijke beperkingen.

Het gebrek aan opvang en onderwijs aan kinderen/jongeren met lichamelijk en geestelijke beperkingen is groot. In de Oegandese maatschappij wordt neergezien op gehandicapten en heel vaak worden zij verborgen gehouden.
Daughters of Charity, een congregatie die valt onder het bisdom Kampala, kan dankzij een paar sponsors de gebouwen weer een, bij de intenties van Zr. Rose Muyinza, passende bestemming geven.
Naast basisonderwijs en beroepsscholing wil het centrum de ouders en gezinsleden ondersteuning bieden. Zij willen ook de maatschappelijke acceptatie van gehandicapten bevorderen en voor hen leef- en werkplekken creëren.

Deze kinderen zijn veelal van jongs af verwaarloosd en naarmate zij ouder worden is het moeilijker hen te onderwijzen en te trainen.
Daarom is het instituut gericht op kinderen van vier tot zeventien jaar en is er zowel dag zorg als een woonvoorziening.

Het programma is in de eerste plaats gericht op herstel van mentale en lichamelijke gezondheid. Hiervoor wordt samengewerkt met medisch personeel van nabije ziekenhuizen. Dagelijks zijn er fysiotherapie en aangepaste sportprogramma’s.

Launch 7a

 

Belangrijk is het vaststellen van de verborgen capaciteiten van de kinderen zodat hun lesprogramma hierop kan aansluiten en zij hun aanleg kunnen ontwikkelen.
Het geheel is er in de eerste plaats op gericht te ‘leren leven’ en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Aansluitend degenen die dat kunnen, een vakopleiding te geven en naar werk te begeleiden.
In de schoolvakanties zijn er trainingen voor ouders over het omgaan met hun gehandicapt kind zodat zij ook de lessen van de school thuis voort kunnen zetten.

Zes van de zestien kinderen waarmee KISTC in februari 2016 begon ‘woonden’ thuis achter slot en grendel.
Voor het tweede halfjaar zijn er vijfendertig nieuwe aanmeldingen.
De nood is groot en zo ook de behoefte aan deze gespecialiseerde zorg.

De kosten worden gedragen door lokale donoren, het Belgische Wereld Missie Hulp en de bijdragen van de ouders. De snelle groei van de aanmeldingen en de dure specialistische zorg maken een sluitende exploitatie moeilijk. De meesten van de behandelende en technische staf zijn gediplomeerd in hun vakgebied en werken voor minder dan 100 euro per maand.
Lees hier over de situatie 6 maanden na de start.

Stichting Mirembe steunt KISTC bij het opzetten van een boerderij voor het verbouwen van voedsel voor eigen gebruik en het genereren van aanvullend inkomen.
Lees  hier de details van dit project.

Augustus 2017 zagen wij ons genoodzaakt de donorrelatie met de Daughters of Charity en het Aartsbisdom van Kampala te beëindigen. Lees hier over de achtergrond van ons besluit.

Gerelateerd aan dit project :

Korte beschrijving:Launch 4a

Een inkomen generend project voor
verbouw van landbouwproducten
t.b.v. Kiwanga ISTC;
oppervlakte 10 acres ( +/- 4,46 hectare)

Lees meer…

DoCH catering 4Korte beschrijving:

Deze congregatie van religieuze vrouwen heeft haar oorsprong in Amerika. Imelda Nalmulwanga ( 1938-2009)stichtte in 1972 de Daughters of Charity in Oeganda.

Lees verder..