In Gehandicapten,Nieuws,Onderwijs

Wegens succes ontslagen…

Fred Kiriwajjo Matovu is de week voor Pasen plotseling ontslag aangezegd.

Fred maakte in Kiwanga de start in 2016 van het KISTC centrum *) voor gehandicapte kinderen tot een succes. Hij wist de ouders te mobiliseren, verwante organisaties te betrekken en verschillende donoren te werven.
Het Aartsbisdom Kampala, dat formeel slechts een toezichthoudende functie had op de activiteiten van Daughters of Charity, eiste begin dit jaar alle inkomende gelden via haar rekeningen te laten lopen. Ook wilde men een herverdeling van de toegezegde sponsorgelden. Hier weigerde Fred aan mee te werken.

Protest
Mede namens stichting Mirembe heeft onze trustee Tusaidiane Uganda Ltd, in mei 2017 een protestbrief over dit ontslag geschreven en aan de Vicaris Generaal overhandigd. *)
Daar is niet op gereageerd. Eind augustus 2017 hebben wij formeel onze donorrelatie met de Daughters of Charity en het betreffend bureau van het Aartsbisdom Kampala beëindigd.

Op 16 juni jl. heeft Fred zijn functie aan het bureau van het Aartsbisdom overgedragen.

Fred Matovu en Suzanne Namujjumbi, sociaal werker, waren door Mirembe gesponsorde deelnemers aan de Change the Game trainingen.

Uit onvrede met deze coup en solidariteit met Fred namen behalve zijn directe collega Suzanne Namujjumbi, ook de penningmeester Flora Mukwaya en Fred Mayanya, het hoofd van de school, ontslag.

SEECHILD

Dit viertal wil de plannen, die zij met KISTC hadden voor ouder-begeleiding en zorg in de thuissituatie van gehandicapte kinderen, gaan uitvoeren in een nieuwe onafhankelijke organisatie: SEECHILD: Sustainable Effective Empowerment of Children with Disabilities.
Het op een degelijke manier opzetten van een duurzame zorgorganisatie is niet eenvoudig.
De training van de Change the Game Academy en de begeleiding van Tusaidiane U.L. vormen nu een onontbeerlijke ondersteuning.
Fred en zijn collega’s zijn gestart met een werkveld onderzoek naar hoeveel mensen hun hulp nodig hebben en waar die ondersteuning dan precies uit zou moeten bestaan.
De resultaten van dat baseline onderzoek vindt u hier .

*) lees hier de brief en een overzicht van onze bijdragen aan Daughters of Charity projecten in de loop der jaren.

Gerelateerd aan dit project:

Motto: “Disability is a hidden ability”,

Korte geschiedenis
Kiwanga Integrated Skills Training Centre is gevestigd in een voormalig weeshuis en schoolgebouw uit de tijd van Zr. Rose Muyinza ( 1970).
Op het terrein van deze school bevindt zich al Philips House, een woonvoorziening voor mensen met zware lichamelijke en geestelijke beperkingen.

Het gebrek aan opvang en onderwijs aan kinderen/jongeren met lichamelijk en geestelijke beperkingen is groot. In de Oegandese maatschappij wordt neergezien op gehandicapten en heel vaak worden zij verborgen gehouden.
Daughters of Charity, een congregatie die valt onder het bisdom Kampala, kan dankzij een paar sponsors de gebouwen weer een, bij de intenties van Zr. Rose Muyinza, passende bestemming geven.
Naast basisonderwijs en beroepsscholing wil het centrum de ouders en gezinsleden ondersteuning bieden. Zij willen ook de maatschappelijke acceptatie van gehandicapten bevorderen en voor hen leef- en werkplekken creëren.

Korte beschrijving:Launch 4a

Een inkomen generend project voor
verbouw van landbouwproducten
t.b.v. Kiwanga ISTC;
oppervlakte 10 acres ( +/- 4,46 hectare)

Lees meer…

DoCH catering 4Korte beschrijving:

Deze congregatie van religieuze vrouwen heeft haar oorsprong in Amerika. Imelda Nalmulwanga ( 1938-2009)stichtte in 1972 de Daughters of Charity in Oeganda.

Lees verder..