Categorie:  noodhulp

Eerste noodhulp aan de vrouwen van CHIDFEA

Ggaba, Kampala, 29 juni 2020. Sharifa Nabaweesi van Tusaidiane bericht:

‘Deze maandag  was ik bij de distributie van de eerste hulppakketten aan de meest getroffen vrouwen van Chidfea.
Lydia Matovu en Betty Nakabilwa, de leiders van deze groep, kochten de voorgaande dagen maismeel, bonen, suiker, bakolie, zeep en gezichtsmaskers en stelden de pakketten samen.’

Op 15 juni konden zij deze vrouwen pas bezoeken en werd duidelijk in wat voor hopeloze situatie zij zaten.

De CHIDFEA vrouwen dubbel getroffen

Ggaba, Kampala, 15 juni 2020. Phiona Nalweyiso en Lydia Matovu berichten.

‘Met hulp van een politieman konden we het afgesloten gebied in om foto’s te maken.
Geschokt kwamen we over geïmproviseerde vlonders en in kano’s tussen de ondergelopen marktkramen en winkeltjes. Drie maanden geleden werd hier nog levendig handel gedreven door de vrouwen van Chidfea.’

Hoog water en overstromingen, het gevolg van klimaatverandering
‘De huidige stijging van het waterniveau begon rond 1 oktober 2019 en is in 6 maanden met 1,32 meter  gestegen tot 13,32 meter op 30 april 2020. Dit is 8 cm onder de hoogste waterstand ooit gemeten’, bericht het Oegandese Ministerie van Milieu.

Covid-19 noodhulp voor Kachica in Rakai

Tijdsdruk

Half april 2020 berichtten het bestuur van de Kachica school (Kamuli Childcare Association) en de vrouwengroep van Kamuli  dat door de lockdown er voedsel tekorten waren.  Zie hier ons eerder bericht daarover.
Ze waren zelf al begonnen met het aanpakken van het voedselprobleem en deden nu een beroep op onze stichting.
Tusaidiane Uganda kon de inkoop vóórfinancieren.
Binnen twee weken kwam met organisatorische hulp van Sharifa van Tusaidiane de noodhulp op gang.

Honger in Kampala!

Kampala, 20 mei 2020, 7e week lockdown

Bericht van Phiona Nalweyiso van de Elisabeth Namaganda Foundation

Phiona: ‘in het begin konden we nog wat voedsel als cassave en aardappelen delen met mensen in de directe omgeving, deze producten lieten we komen uit de Graal tuinen in Nakirebe, een klein dorpje buiten de stad.
Dit hielp aanvankelijk wel wat. Maar vers voedsel is echter beperkt houdbaar.
Deze week werden de lockdown-maatregelen iets versoepeld, maar in feite nog eens voor 21 dagen verlengd.’