In Kawempe Youth Centre,Nieuws,Onderwijs

Kawempe Youth Centre 20 jaar!

Op 3 september 2019 was het twintig jaar geleden dat er in Kawempe, één van de vijf stadsdelen van Kampala, een jeugdbibliotheek startte.

 

Esther Kyazike stond aan de wieg van het initiatief en liet het onder haar leiding uitgroeien tot het jongerencentrum dat het nu is, met steun van onder andere Stichting Mirembe. Esther deelt haar vreugde over deze 20e verjaardag in een berichtje:

‘Vandaag vier ik 20 jaar bibliotheek- en jeugdwerk in Kawempe. Op 3 september 1999 werd een jeugdbibliotheek, de eerste in zijn soort in dit stadsdeel, gelanceerd door toenmalig staatssecretaris voor basisonderwijs, hare excellentie mevrouw Bitamazire. 

De bibliotheek, die toen was ondergebracht in de Kawempe Moslim Basisschool, groeide heel snel en werd na drie jaar eerst als Community Based Organisation (CBO) en vervolgens als NGO onder de naam Kawempe Youth Centre Uganda (KYC) geregistreerd.

In 2005 verhuisde KYC naar een zelfstandige locatie in Kizza-zone, op een perceel dat ooit de vuilnisbelt van de wijk was.
De bibliotheek heeft inmiddels meer dan 80.000 jongeren bereikt. Zij hebben toegang tot informatie voor hun ontwikkeling, middels onder andere bibliotheekdiensten, ICT voorzieningen en activiteiten in de gemeenschap. Twintig jaar bibliotheek- en jeugdwerk werd voor mij een geweldige reis van leren en dienstverlening.

Ik eer Judith Grootscholten, het was geweldig om met je samen te werken.
Ik eer iedereen en alle partners, Stichting Mirembe, die KYC en mij tot nu toe hebben ondersteund.
Ik eer alle jonge mensen voor hun energie, die ik me niet kan permitteren verspild te zien worden.
Ik eer alle bibliotheken voor wat door hun inzet wordt bereikt: jongeren die zich kunnen scholen, waardoor zij banen kunnen vinden of creëren, hun gezondheid kunnen verbeteren, deelnemen aan het opbouwen van hun land en hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.
Ja, bibliotheken hebben de potentie om lokale gemeenschappen te transformeren.
Ik kijk ernaar uit nog vele jaren te dienen, voor God en mijn land’.

We feliciteren KYC van harte met deze enorme mijlpaal!!

Lees hier meer over de achtergronden van Kawempe Youth Centre.

Volg de activiteiten van KYC ook op facebook.