In Nieuws,Onderwijs,Toerisme

Te gast in Kawempe

Kawempe,  Kampala, 23 januari 2018

Twee jaar geleden was ons vorig bezoek en alweer lijkt er veel veranderd, of misschien toch niet?
Toegangswegen met nog meer verkeer, opstoppingen ondanks recente verkeerslichten, krioelende motorfietsen, handkarren en massa’s mensen. Onderweg langs steeds groter lijkende billboards, winkelpanden en hoogbouw flats. Daarachter uitzicht op dichte bebouwing, steegjes in een zee van golfplaten.

Kawempe Youth Centre ligt daar midden in. Zesentwintig cursisten van Health Education, op  nascholingsreis over gezondheidsvoorlichting aan reizigers, horen wat Esther Kyazike bezielt om juist hier een bibliotheek en jongerencentrum te beginnen.

Zij deelt haar overtuiging dat lezen, leergierigheid en toegang tot informatie de basis zijn voor ontwikkeling. Al zestien jaar is zij de drijvende kracht achter dit centrum.
Zij heeft een brede taakopvatting. Naast de bibliotheek met leeszaal , internet café en kindercrèche is er een mobiele boeken service voor scholen in deze achterstandswijk. Veel voorlichtings- en scholingsprogramma’s worden uitgevoerd  samen met lokale overheden en gezondheidsinstellingen.
Ook internationale organisaties weten hen te vinden en prijzen hun vernieuwende trainingsprogramma’s voor jonge startende ondernemers. Toch blijft het een niet aflatende strijd om voldoende inkomen te genereren om het hoofd boven water te houden.

Ook de staf ontwikkelt zich door. Timothy voltooide een ICT opleiding. Trotse Cathy haalde recent haar diploma bibliotheek en documentatie. Zij wil haar triomf delen met de hele groep en in haar ‘graduation gown’ met hen op de foto.

Dan gaan we in kleine groepen met de mensen van KYC de wijk verkennen. Een hele belevenis.
Een wirwar van winkeltjes, barretjes, kramen en rijen van éénkamer woninkjes. Langs modderpaadjes en open riolen krijg je gezelschap van spelende kinderen, loslopende koeien, geiten en in afval struinende maraboes. Water wordt gehaald uit een vervuilde bron, waar ook het riool op uitkomt. Er zijn ook tappunten voor schoon water, maar dat is niet gratis.
Niet alles is kommer en kwel. Kawempe bruist van activiteit. De mensen zijn ondernemend. Kleine bedrijfjes en thuiswerkers in de open lucht, hergebruiken metaal en papier. We ontmoeten een sociaal werker van de lokale overheid op huisbezoek. Een verloskundige privé kliniek heeft een druk spreekuur. Overal is Leven.
Aan de nieuwe winkeltjes langs de hoofdwegen te oordelen lukt het sommigen om de armoede spiraal te doorbreken.

Alle zintuigen worden geprikkeld tijdens deze wandeling.
We lunchen midden op de lokale markt. Een coöperatie van vrouwen, ieder kookt diverse potjes, runt een restaurant met ruime keuze aan lokale gerechten. Avontuurlijk eten.
Verrassende contacten met andere lunchgasten. De witte bezoekers worden bijna net zo vaak door de Oegandese mobieltje op sociale media gedeeld als omgekeerd.

Een indrukwekkende ontmoeting met mensen in een Afrikaanse volkswijk. Kort, maar indringend. Mensen met een hard leven, maar ook vitaal, zelfbewust en gelovend in hun  toekomst.

Lees hier over het recent werkbezoek aan Kawempe Youth Centrum

Achtergrond informatie over Kawempe Youth Centre  leest u hier.

%d bloggers liken dit: