In Gezondheidszorg,Kawempe Youth Centre,Nieuws,Onderwijs

Kawempe Youth Centre, zoveel meer dan een bibliotheek!

Ondervoeding en verwaarlozing van kinderen komt niet alleen door armoede, maar ook door te weinig kennis en gebrekkige sociale structuren in de sloppenwijken.
KYC zorgt voor een inspirerende setting  waar ouders, vooral jonge moeders, graag komen en in de praktijk leren over voeding en het omgaan met jonge kinderen.
Gebruikmakend van de lokale mogelijkheden en verkrijgbare middelen leren zij hoe ze hun kinderen een betere start kunnen geven.

Kawempe Youth Centre is een spin in het web voor veel zorg en voorzieningen voor de achtergebleven mensen in deze gemeenschap. Hun kracht is samenwerking met diverse lokale en internationale partners. Zo ontstaan veel hoopvolle en baanbrekende initiatieven.
Het MindUp project is er een van en springt in het oog omdat het voor de komende jaren een vaste eigen plek heeft gekregen op het KYC terrein.

De partner is de Heights and Minds Foundation die op een ondernemende manier preventie van ondervoeding aanpakt en zich richt op de ontwikkeling van kinderen in de eerste 1000 dagen van hun leven. Zij richten zich speciaal op vrouwen en zetten wereldwijd dit soort sociale ondernemingen (MindUps) op.

Een MindUp is een laagdrempelige plek in de lokale gemeenschap, die een inspirerende leeromgeving biedt aan jonge ouders en hun kinderen en waar gezonde groei en ontwikkeling wordt bevorderd. Kennis en vaardigheden worden gedeeld over de ontwikkeling van kinderen, opvoeding, gezonde voeding en ook recepten voor het bereiden van voedzame maaltijden.
Groepjes van zo’n tien ouders komen drie jaar lang regelmatig bij elkaar.
Na de eerste training van de medewerksters door de Mind Up Managers (MUMs) in maart en april gingen ze op 11 april jl. van start.

Van april tot juni werkten er ook drie Voeding- en Dieetstudenten van de Odisee University of Applied Sciences uit Gent, België. Deze studenten ondersteunden het in praktijk brengen van alles dat de KYC medewerkers van de MUMs geleerd hebben. Zij ontwierpen verschillende praktijklessen zoals over borstvoeding en over aanvullende voeding en pre- en postnatale yoga.
De studenten werden ook begeleid door de MUMS om te zorgen dat de lessen door zouden gaan na hun vertrek in juni dit jaar.

Ook Food Commerce & Technology studenten van de InHolland Hogeschool voor Applied Sciences uit Den Haag werkten een poos in het Centrum.
Hen werd gevraagd een snack te ontwerpen die binnen de lokale eetcultuur past, speciaal voor zwangeren en borst voedende moeders, uit ingrediënten die betaalbaar en beschikbaar zijn in deze wijk van Kampala. Deze snacks worden dan verkocht in KYC’s Green Canteen.

Ook voor deze groepen studenten blijkt Kawempe Youth Centre een leerzame en inspirerende plek!

Benieuwd naar alle activiteiten van dit bijzondere centrum? Volg ze dan op hun Facebookpagina.

Stichting Mirembe ondersteunt, samen met Wilde Ganzen, KYC in hun streven een onafhankelijke sociale onderneming te worden.

Meer achtergrondinformatie over het Kawempe Youth Centrum vindt u hier.