In Gehandicapten,Nieuws,Onderwijs,SEECHILD,Tusaidiane

SEECHILD ’s veelbelovend eerste jaar en een tweede vestiging in Mpigi

Kampala, januari 2019.
Het Bunamwaya Integrated Skills Training Centre beleefde haar eerst jaar. Fred Matovu stuurt een uitgebreide rapportage.

Het Bunamwaya Centrum is in februari 2018 gestart met een groep van 14 kinderen variërend van 2 tot 16 jaar en één meisje van 21 jaar. Allen zijn meervoudig gehandicapt, een tiental heeft zowel motorische als cognitieve beperkingen. Bijna allen hebben spraakproblemen en een drietal pupillen is doof. Bij veel kinderen bleken meerdere medische problemen te bestaan waar ook aandacht voor nodig was.

Een individueel programma en een een-op-een begeleiding leidde tot opvallende vooruitgang voor de meeste kinderen.
Ouders waren verrast door de resultaten. Ook zij nemen deel aan trainingen. Hen wordt geleerd hoe in de thuissituatie met de beperkingen van hun kind om te gaan. In de loop van het jaar zijn een viertal kinderen moeten stoppen. Er staan nog zo’n zestig kinderen ingeschreven, maar ook voor hen staan knelpunten als ouderbijdragen en vooral transport nog in de weg.

De adolescenten groep startte later in het jaar.
Een vijftal van deze pupillen, wat oudere jeugd, neemt deel aan de trainingen op het centrum. Zes cliënten met meer serieuze beperkingen zijn in het Butabika ziekenhuis onder medische behandeling en worden door medewerkers van Seechild thuis begeleid. Hun ouders nemen deel aan het trainingsprogramma voor familieleden.

Een deel van dit behandelprogramma wordt door Stichting Mirembe ook gefinancierd. Met ondersteuning van Tusaidiane Uganda worden lokale partners benaderd om t.z.t. het transportprobleem aan te pakken.

Mpigi
Het concept en de aanpak van SEECHILD boezemt Wereld Missie Hulp, een Belgische hulporganisatie, voldoende vertrouwen in om een tweede vestiging in Mpigi te financieren. In deze plaats, zo’n 40 km van Kampala, is grote behoefte aan hulp voor haar doelgroep gehandicapte kinderen en jong volwassenen.
Inmiddels is in Mpigi land verworven en is de bouw begonnen.

Zie hier de fotorapportage van Fred Matovu
Het integrale verslag leest u hier (Engels)

Meer achtergrondinformatie leest u hier