In CHIDFEA,Empowerment,Microkrediet,Nieuws,Tusaidiane,Vrouwen

CHIDFEA volwassen!

Gaba, Kampala, 30 januari 2018

Op bezoek bij CHIDFEA treft Guus Verzellenberg zelfbewuste vrouwen die weten wat ze kunnen en willen.
Ruim drie jaar geleden waren ze met vijfentwintig, meest alleenstaande moeders met kinderen.
Pratend over opvoeden en proberen rond te komen, begonnen ze een spaar- en mikrokredietfonds om hun situatie te verbeteren. Er viel veel te leren. Over zaken doen, met leningen omgaan en hoe elkaar te stimuleren en steunen.
Sharifa Nabaweesi van Tusaidiane en haar medewerkers coachten en trainden hen.

Nu is het aantal deelnemers verdubbeld en willen ze groeien tot 60 leden.
Werkend in groepjes van vijf vrouwen helpen ze elkaar een bescheiden, maar kloppend businessplan te presenteren bij het verzoek om een lening. De groep beheert de kleine onderpanden en stimuleert het aflossen van de aangegane lening. Tot op heden is steeds alles terugbetaald!
Uit het spaarfonds kan geput worden bij onverwachte uitgaven zoals dokterskosten.

Chidfea heeft zelfstandigheid bereikt

Zij zijn geen studenten meer die moeten vragen wat ze moeten leren en daarin begeleiding nodig hebben. Na drie jaar zijn zij nu zelfstandige professionals die zelf bepalen wat zij willen leren en hoe ze zich verder willen ontwikkelen.
Chidfea betaalt vanaf dit jaar zelf Tusaidiane voor begeleiding, assistentie bij administratie en de training van de nieuwe deelnemers.
Met de recent verleende lening door Stg. Mirembe vergroten zij het kredietfonds. Dit helpt om in te spelen op de gestegen prijzen en worden hun ondernemingen slagvaardiger.

Het beeldverslag toont trotse vrouwen in hun winkeltjes, kramen en restaurantjes. Ze benadrukken allen dat hun leven veel verbeterd is en hun kinderen naar school kunnen.
De verhalen variëren van vergrote houtskoolomzet tot export van gezouten visresten van de visfabriek naar Congo.
Juliette heeft nu een ruimere  kledingwinkel, haar nicht is er verkoopster.
Margret wilde een grotere koelkast voor haar handel in fruitsappen.
Josephine bakt snacks, chips etc. Heeft nu een echt toilet aan huis gebouwd.
Jane verkoopt kruidenierswaren op de markt, kon haar kraam kopen en betaalt nu geen huur meer.
Joalia bereidt snacks als samosa’s; heeft een groter afzetgebied gecreëerd. Haar kinderen kunnen nu naar school; één is net afgestudeerd elektricien.

Indrukwekkend was het bezoek aan de crèche  van Betty Nakabilwa.  Deze sociaal werker begon een dagopvang voor vaak meervoudig gehandicapte kinderen. Veelal kinderen van de leden van CHIDFEA, die haar daarvoor betalen. Zij kan er nog niet van rondkomen en heeft daarnaast een atelier voor tassen en rugzakken. De afzet daarvan loopt echter nog niet goed.

lees hier meer over CHIDFEA: Child Development and Family Empowerment Action