In Gezondheidszorg,Kawempe Youth Centre,Nieuws,Onderwijs,Straatkinderen

Covid-19 hulpproject door Kawempe Youth Centre van start

Kampala 28 mei 2020

De medewerkers van Kawempe Youth Centre (KYC) zijn de vorige week begonnen met de noodhulp activiteiten in Kawempe, een arme buitenwijk van Kampala.
De families van 81 kwetsbare jongeren die nauw bij KYC betrokken zijn, hebben een eerste voedselpakket ontvangen. Het pakket met bonen, rijst, maismeel, vis, suiker, zout en olie is genoeg voor één maaltijd per dag voor ongeveer drie weken. Hierna volgen nog twee rondes voedseldistributie.
Esther Kyazike, directeur KYC, over het uitdelen van de pakketten: ‘Het ging goed, maar het was ook een emotioneel gebeuren. Je kon het lijden, de honger op de gezichten van de jongeren zien. Niet gek dat het ontvangen van een voedselpakket hen veel deed. Het betekent een enorme verlichting.’

Informeren en uitwisselen
KYC was al begonnen met activiteiten gericht op bewustwording. Wat is Corona? Bestaat het echt? –  -Veel mensen denken van niet- Hoe kan ik mij beschermen? Waarom is er een lockdown?
Voor dat doel zijn een audiosysteem en twee fietsen aangeschaft. Op drukke plekken in de wijk kunnen bewoners de komende weken luisteren naar informatie daarover. De berichten zijn door medewerkers van KYC en jongeren ingesproken. Ook zijn er posters en flyers ontwikkeld en geprint. Die zijn overal in de wijk opgehangen en uitgedeeld.

Informeren alléén is niet voldoende. Jongerenvertegenwoordigers uit elk van de buurten zijn in gesprek gegaan met andere jongeren, om elkaar te steunen in deze moeilijke tijd. Een luisterend oor bieden is belangrijk, net als een mogelijkheid tot onderlinge uitwisseling.
Ter voorbereiding zijn de jongerenvertegenwoordigers samen gekomen in het centrum voor scholing en om elkaar te spreken. Ook kregen zij daar mondmaskers en zeep. De komende tijd trekken zij er bijna dagelijks op uit.
Esther, aan het eind van de eerste dag: ‘Ik werk met een heel goed team, dat is me wel duidelijk. Dit kan je alleen doen door samen op te trekken.  De nood is hoog, maar we doen wat we kunnen. Het ging heel goed.’

Samenwerking
Daarnaast heeft KYC contact gelegd met een organisatie werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg.
Esther: “De lockdown leidt bij mensen tot heel veel stress. Dat heeft een forse stijging in huiselijk geweld tot gevolg. Ook is er een toename in criminaliteit, tienerzwangerschappen en abortussen. Mensen doen van alles om in hun levensonderhoud te voorzien. We hebben ervaring in het steunen van jongeren om weerbaar en verantwoordelijk te zijn, maar de uitdagingen zijn nu te groot. Deze samenwerking is hard nodig.”
Medewerkers en jongeren-vrijwilligers van KYC zijn door die organisatie in deze problematiek getraind en zij verlenen bijstand in noodgevallen.
Van een andere organisatie heeft KYC een flinke voorraad condooms gekregen. Die worden uitgedeeld aan meisjes in de wijk, die zich in deze crisistijd prostitueren om te kunnen eten.

KYC beraamt zich tevens op wat zij kan betekenen voor de vele kinderen die geen gebruik kunnen maken van het onderwijsaanbod op tv en radio.

Lees hier het  eerdere bericht over de crisis in KYC.
Dit noodhulp project wordt mede gefinancierd door Wilde Ganzen.
Hier leest u meer over alle covid-19 noodhulp waarbij Stichting Mirembe steun verleent

Volg Kawempe Youth Centre ook op Facebook