In jongeren,Kawempe Youth Centre,Nieuws,Onderwijs

Succes story van Monica Kirabo .

Steeds meer jongeren vinden bij Kawempe Youth Centre een opstap naar een eigen bedrijfje.

Monica Kirabo doet in dit filmpje haar verhaal.
Esther Kyazike, KYC’s directeur, vertelt over haar:

“Monica is één van de jonge vrouwen in Kawempe die profiteerden van het Youth Livelihood Project. Ze nam deel aan trainingen in financieel management, ondernemerschap en ICT-vaardigheden.
Ook aan het jeugdkamp, waarin jongeren worden aangemoedigd een bedrijfje te starten en te beheren, nam zij deel. Ze sloot zich aan bij één van de spaargroepen voor jonge vrouwen die uit dit project voortkomen. Via deze groep kreeg ze toegang tot een kredietmogelijkheid. Monica produceert en verkoopt nu vloeibare zeep. Zo kan zij nu haar gezin onderhouden.”

Bijna 200 jongeren
Het Youth Livelihood Project is begin 2021 gestart met financiële steun van KS Foundation. Bijna tweehonderd jongvolwassenen hebben de afgelopen twee jaar deze intensieve training gevolgd. Ze leren hoe ze een eigen bedrijfje kunnen starten. Daarbij volgen zij training in ICT- en beroepsvaardigheden, zoals de productie van zeep, het maken van sandalen, schriften en tassen. Ook in het bereiden van diverse etenswaren en het recyclen van plastic tot nieuwe producten wordt les gegeven.
Tijdens een tweedaags kamp voor de gehele groep is er ruimte voor het bespreken van persoonlijke uitdagingen en het steunen van elkaar.

Netwerk van partners
Esther is trots op wat KYC in 2,5 jaar tijd heeft bereikt. “We staan nu echt op de kaart als een serieuze speler die jongeren aan werk helpt.” KYC heeft veel geïnvesteerd in het opzetten van een netwerk van partners op dit vlak. Enkele organisaties geven beroepstrainingen en bij twee banken kunnen jongeren terecht voor het openen van een spaarrekening en het verkrijgen van een kleine lening. Esther: “Er zijn inmiddels zeven spaargroepen actief. De deelnemers ondersteunen elkaar bij het openen van een rekening en het starten en runnen van een bedrijfje.”
Er zijn mogelijkheden genoeg, al is de praktijk zoals altijd weerbarstig. Esther: “Banken vragen een identiteitsbewijs voor het openen van een rekening. We helpen de jongeren die te verkrijgen.”
Het werk is nooit klaar, maar vol overgave en vertrouwen zet het KYC de schouders eronder.

Lees hier het voorgaande bericht over dit project.

Hier vindt u achtergrondinformatie over Kawempe Youth Centre.