In Gehandicapten,Gezondheidszorg,Nieuws,Onderwijs,SEECHILD,Tusaidiane

SEECHILD is van start!

De officiële ‘lancering’ van het centrum op 25 januari is een groot succes.

Zo’n 150 gasten, officials, ouders en andere betrokkenen bij dit initiatief worden onthaald op taart, een donatie van de lokale bakker, en toespraken. Op allerlei manieren bieden mensen hulp, financiële bijdragen en andere blijken van steun.
Van de 116 reeds geregistreerde kinderen zijn er 60 familieleden en schrijven 15 ouders hun kinderen alsnog in voor een plaats op de wachtlijst.
Mensen reageren enthousiast en zijn bereid de gevraagde bijdragen te betalen.
Zie ook het artikel in de New Vision en de fotoreportage van Fred  Matovu.

Op 29 januari bezoekt Guus Verzellenberg het centrum.
Een mooie poort in het nieuwe hekwerk met een tijdelijk bord SEECHILD, geeft toegang tot een keurig opgeruimd terrein. Het gebouw met een viertal kleine units, voormalige woninkjes, is grotendeels al geschilderd in pastelkeuren. Enkele ruimtes moeten nog heringedeeld worden. Erachter staat een nieuw toiletgebouw met wasgelegenheid.
Op het terrein is ook een onafgebouwd casco gebouw zonder dak. Dat kan in de nabije toekomst betrokken worden bij het centrum.

We worden ontvangen door Fred Matovu en enkele van de stafleden van het eerste uur: Florence, Lawrence, Robert en Mildred. Alfred Oliokot, fysiotherapeut, en Julius Omonding, onderwijzer, komen van een nabij tehuis dat dezelfde doelgroep had, maar onlangs de deuren heeft gesloten. Van die staf heeft Seechild deze twee  ervaren mensen in dienst genomen.
De groep vrijwilligers wordt in drie tot zes maanden opgeleid.

Het marktonderzoek van oktober in de wijken, heeft naast inzicht in de grote behoefte aan hulp bij de zorg voor kinderen met beperkingen, ook veel verwachtingen gewekt.
Daarom willen de initiatiefnemers zo vlug mogelijk beginnen. De nodige fondsen zijn nog niet allemaal beschikbaar, zodat veel nog niet klaar is. Maar dat houdt hen niet tegen. Op 5 februari komen de eerste 10 pupillen. Kinderen krijgen bij aanvang een medische intake en een achtergrondonderzoek door de sociaalwerker.
De neuroloog, de kinderarts en psychiater van Butabika Hospital worden geconsulteerd bij het instellen van medicatie en geven advies bij specifieke aandoeningen. Butabika is het belangrijkste centrum voor zenuwziekten in Oeganda.
De trajecten zijn op de individuele behoeften van de pupillen afgestemd.
Begonnen wordt met fysiotherapie en training van basisvaardigheden. De eerste vakopleiding is kleermaken. Zie hier de foto’s van de eerste weken, gestuurd door Fred Matovu.

Actie Mirembe
Kerstactie 2017 bracht tot nu € 6.600 op. Hartelijk dank aan al onze weldoeners!
Dat bedrag is ruim voldoende voor de gevraagde steun aan Kerk in Actie: een verdubbeling van € 5.500 tot € 11.000.
Naast deze € 11 000 die direct nodig zijn, was het streefbedrag van de actie op € 15 600 gesteld.
De resterende € 4.600 is nodig om te kunnen doorpakken in de loop van dit jaar.
Daarom verlengen we de actietermijn met zes maanden.
Om de start in februari mogelijk te maken heeft onze Oegandese partnerorganisatie Tusaidiane in december 2017 € 6.000 voorgeschoten, waarvoor we heel dankbaar zijn!
Het is de bedoeling dat SEECHILD op den duur voldoende lokale steun weet te genereren om zonder buitenlandse hulp te kunnen voortbestaan.  Maar zover is het nog lang niet.
Meer informatie over het SEECHILD project leest u hier.