In Empowerment,Kawempe Youth Centre,Nieuws,Onderwijs

Kawempe Youth Centre doet wat het kan

Het nieuwe schooljaar is onlangs gestart, maar de meeste kinderen kunnen nog steeds niet naar school.

Achterstanden lopen verder op. Vooral in arme wijken waar kinderen thuis niet de middelen hebben om te leren. Jongeren die van school af zijn en op eigen benen willen staan, zagen afgelopen jaar kansen voor hun neus vervliegen. In deze ongekende crisis vervult Kawempe Youth Centre een belangrijke rol. Dat is geen eenvoudige klus.

Uw bijdrage aan onze Kerstactie 2020 helpt het centrum open te blijven. HARTELIJK DANK!

De coronacrisis is in een wijk als Kawempe vooral een sociaaleconomischer crisis. De armoede is sterk gestegen. Maar de schoolsluiting heeft het leven van kinderen pas echt overhoopgehaald.
Na het missen van vorig schooljaar keken zij begin dit jaar reikhalzend uit naar het nieuwe schooljaar. Grote teleurstelling toen bleek dat alleen de examenklassen naar school mochten. De andere kinderen zijn naar verwachting tot midden 2021 thuis.

Hulp bij thuis leren
Veel kinderen worden wat geholpen met boeken die KYC bij hen thuisbezorgt. Met financiering van Stichting Mirembe ondersteunt KYC ook leerkrachten om gebruik te maken van hun telefoon om hun leerlingen te bereiken en les te geven. Met Zoom en WhatsApp èn een beetje creativiteit is veel mogelijk. Ervaringen zijn positief. Lees daar hier meer over.
Maar er is nog een hoop te doen. Het bewustzijn onder leerkrachten en schoolleiders van de mogelijkheden van IT is beperkt. Daar wil KYC de komende jaren aan werken. Want IT is niet alleen in deze crisis van belang. Het onderwijs kan niet meer zonder.

Jonge ondernemers
Ook jongeren die niet (meer) naar school gaan, kunnen bij KYC terecht. Zij krijgen steun bij het zoeken naar of creëren van werk. Met steun van KS Foundation traint en begeleidt KYC jongeren bij de ontwikkeling van ondernemersplannen. Ook het verkrijgen van microkrediet krijgt aandacht. Evenals het opzetten van spaargroepen van jongeren. Het project stond al in de steigers voor de start van de coronacrisis. Wat toen nodig was, is nu een harde noodzaak.  Lees daar hier meer over

De crisis doorkomen
KYC moet zich  strikt aan de coronaregels houden. Dat trekt een grote wissel op het centrum. Het is nauwelijks nog in staat inkomsten te verwerven. Dat komt niet alleen door het beperkte aantal dagelijkse bezoekers. Gezinnen en scholen hebben door de crisis veel minder te besteden, ook aan faciliteiten van KYC.

KYC wil uitgroeien tot een sociale onderneming, met een financieel duurzame toekomst. We berichtten er hier eerder over. Corona stak ook een stok tussen de staken voor de start van dit plan.
Het centrum is dan ook ontzettend dankbaar voor uw steun in de afgelopen kerstperiode. Dit garandeert de salaris- en andere vaste kosten, zodat de organisatie de komende tijd open kan blijven.

Lees hier meer over de hoopvolle effecten van de noodhulp door Kawempe Youth Centre.

Hier vindt u meer achtergrondinformatie over het Kawempe Youth Centre.