Tag Archives: microkrediet

De CHIDFEA -vrouwen weer aan de slag!

Ggaba, Kampala, 28 januari 2021, Lydia Matovu doet verslag

De situatie is nog verre van normaal. De beperkingen zijn wel verminderd, maar ook hier gelden nog alle Covid-19 regels in het openbaar leven.
Tijdens de totale lockdown verdreef het stijgende water van het Victoriameer veel mensen van hun huis en verwoestte de lokale markten. Het merendeel van de Chidfea-leden moest zowel verhuizen als hun zaken opnieuw opbouwen.

Hulp

Na de eerste hulpactie met voedsel en wat handgeld, heeft Stichting Mirembe in oktober het Chidfea mikrokredietfonds aangevuld. Tusaidiane Uganda organiseerde de noodhulp en adviseert de Chidfea leiding.

CHIDFEA krabbelt weer op

CHIDFEA is een, tot voor kort, succesvolle groep van 45 zelfstandige vrouwen, die een onderlinge steungroep vormen. Naast het krediet- en spaarfonds verzorgen zij trainingen, kinderopvang en counseling bij levensproblemen.
Dit voorjaar zijn ze dubbel getroffen: de lockdown door de covid-19 pandemie en het extreem hoog water van het Victoriameer. Allen verloren hun bron van inkomsten en het merendeel van de vrouwen ook hun bedrijfje, marktkraam en zelfs hun woning.

De CHIDFEA vrouwen dubbel getroffen

Ggaba, Kampala, 15 juni 2020. Phiona Nalweyiso en Lydia Matovu berichten.

‘Met hulp van een politieman konden we het afgesloten gebied in om foto’s te maken.
Geschokt kwamen we over geïmproviseerde vlonders en in kano’s tussen de ondergelopen marktkramen en winkeltjes. Drie maanden geleden werd hier nog levendig handel gedreven door de vrouwen van Chidfea.’

Hoog water en overstromingen, het gevolg van klimaatverandering
‘De huidige stijging van het waterniveau begon rond 1 oktober 2019 en is in 6 maanden met 1,32 meter  gestegen tot 13,32 meter op 30 april 2020. Dit is 8 cm onder de hoogste waterstand ooit gemeten’, bericht het Oegandese Ministerie van Milieu.

Armoede is de moeder van alle problemen

Armoede is de moeder van alle problemen.
Lees over het succes van de CHIDFEA vrouwen

Lydia Matovu stuurt een uitgebreid verslag.
Zij is contactpersoon en een van de oprichtsters van Chidfea in 2012. Met hun onderling microkredietfonds hebben zij zelf wezenlijke stappen voorwaarts gezet in het bestrijden van de armoede.
‘Onze vrouwengroep groeide van 10 alleenstaande moeders naar het huidige aantal van 50 actieve leden, die ieder een eigen kleine onderneming hebben.
De basis van ons succes zijn de trainingen van Tusaidiane, het werken in kleine groepjes van vijf vrouwen en de cruciale rol van onze gekozen groepsleidsters’,
vertelt Lydia

FRALIBI CDA in de problemen

St. Francis Little Birds Nursery & Primary School floreert!

De FRALIBI vereniging voor gemeenschapsontwikkeling, die de formele eigenaar van de school is, disfunctioneert echter op al haar taken.
We zijn nu over de helft van het vijfjaar-ontwikkelplan voor de Fralibi gemeenschap en de school.
De gemeenschappelijke droom was:

• Francis Nursery & Primary School is een normale, goed onderwijs leverende ,erkende school, duurzaam en financieel gezond.
  • De FRALIBI gemeenschap heeft een sociaal en economisch niveau dat
    • ieder gezin in staat stelt schoolgeld te betalen voor de wezen en kwetsbare kinderen.
    • en kan bijdragen aan een fonds voor vervolgopleiding van kinderen die van de lagere school komen.
  • De FRALIBI groep genereert eigen inkomen om
    • te kunnen zorgen voor wezen en kwetsbare kinderen waarvoor de pleegouders dat niet kunnen en
    • substantieel te kunnen bijdragen aan het schoolfonds voor vervolgopleidingen.

Goed jaar voor de CHIDFEA Vrouwengroep

Kampala januari 2017
Tusaidiane stuurt het CHIDFEA einde jaarrapport 2016

Het gaat goed met deze  vrouwengroep.
In 2016 zijn 24 nieuwe leningen uitgegeven variërend van 500.000 tot 1.000.000 UGX
De aflos discipline is goed.
Met de leningen hebben de vrouwen hun levensomstandigheden drastisch kunnen verbeteren.
Ze hebben nu gezonde kleine ondernemingen en kunnen in de basisbehoeften van hun gezinnen voorzien